Κυριακή 26.06.2022 | Εορτάζουν: Μακάριος, Μακάρης, Μακαράς, Μακαρία, Μακάρω, Μακαρίτσα, Μακαρούλα

«Θεωρούμε το θέμα λήξαν»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ16.07.2018 | 3:02 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

«Πήραμε τα μέτρα που έπρεπε να πάρουμε και αυτή τη στιγμή θεωρούμε το θέμα λήξαν», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Real Fm, σχετικά με την απέλαση των Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα.

Ο κ .Τζανακόπουλος χαρακτήρισε λεπτές και ευαίσθητες αυτές τις υποθέσεις δηλώνοντας πως: «Η ελληνική κυβέρνηση έχει δείξει όλο το προηγούμενο διάστημα ότι δεν πρόκειται να συρθεί πίσω από οποιονδήποτε για να υπονομεύσει μια στρατηγική στην εξωτερική της πολιτικής, η οποία, όπως γνωρίζετε, προσπαθούμε να είναι πολυδιάστατη, προσπαθούμε να είναι ενεργητική και με πολλά ανοίγματα σε όλο τον κόσμο, χωρίς παρωπίδες και χωρίς αποκλεισμούς».

Πρόσθεσε επίσης πως «στο βαθμό που υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός στην τήρηση των αρχών του διεθνούς δικαίου και απόλυτη σαφήνεια σε σχέση με την τήρηση των αρχών της ελληνικής κυριαρχίας, αυτή η πολιτική είναι δεδομένη και θα συνεχίσει να υλοποιείται».

Ο κ. Τζανακόπουλος έστειλε αυστηρό μήνυμα λέγοντας «από τη δίκη μας μεριά δεν θα ανεχτούμε συμπεριφορές οι οποίες δεν δείχνουν τον απαιτούμενο σεβασμό προς την ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό κράτος».

Καταλήγοντας, ο υπουργός Επικρατείας για το ζήτημα των δυο Ρώσων διπλωματών υπογράμμισε πως η απέλαση των δυο διπλωματών δεν σημαίνει πως η Ελλάδα αλλάζει δόγμα εξωτερικής πολιτικής. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε τη στάση που κράτησε η Ελλάδα τόσο στις πιέσεις της Μεγάλης Βρετανίας, όσο και της ΕΕ για τη Ρωσία.

Ερωτηθείς  για την εκτίμηση του Σεργκέι Λαβρόφ πως πίσω από τις απελάσεις κρύβεται αμερικανικός δάκτυλος,  ο κ. Τζανακόπουλος χαρακτήρισε λάθος την εκτίμηση του Ρώσου ΥΠΕΞ και τόνισε: «Η Ρωσία είναι σημαντικός εταίρος της Ελλάδας και αυτό δεν αλλάζει από το τελευταίο περιστατικό. Ωστόσο, εμείς πρέπει κάθε φορά να υπενθυμίζουμε ότι είμαστε ένα κυρίαρχο κράτος και απαιτούμε και ως κυβέρνηση αλλά και ως ελληνική Πολιτεία τον σεβασμό όλων των εταίρων μας τελεία και παύλα».

Επίσης, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος περιέγραψε το πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων που θα αποκτήσει η χώρα μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018

Ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι το τέλος των μνημονίων συνεπάγεται την επιστροφή των κλειδιών της δημοσιονομικής πολιτικής στην Ελλάδα.

Όπως διευκρίνισε, «μόνη υποχρέωση για τη χώρα τη διατήρηση του στόχου 3,5% για τα πρωτογενή πλεονάσματα- πλέον ανοίγει ο δρόμος για την εφαρμογή οικονομικής πολιτικής για τη στήριξη των αδύναμων και για την κοινωνική συνοχή».

Σε σχέση με την καθυστέρηση της εκταμίευσης της δόσης με αφορμή το πάγωμα του ΦΠΑ στα νησιά που δοκιμάζονται από την προσφυγική κρίση και τη στάση του Βερολίνου, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε πως «μια ακραία δεξιά ομάδα στο κυβερνών κόμμα της Γερμανίας, για λόγους υπερβολικής σχολαστικότητας, θεώρησε ότι πρέπει να υπάρξει επανέγκριση της συγκεκριμένης κίνησης από τη μεριά της επιτροπής προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής».

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει κανένα θέμα με την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος».

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης