Σάββατο 28.01.2023 | Εορτάζουν: Παλλάδιος, Παλάδιος, Παλλάδης, Παλάδης, Χάρις,

Θεσσαλία: Νέο πρόγραμμα πιστοποίησης ποιοτικών αγροτικών προϊόντων

ΤΟΠΙΚΑ22.07.2022 | 5:46 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων στο νέο πρόγραμμα πιστοποίησης των ποιοτικών τοπικών προϊόντων της Θεσσαλίας που χρηματοδοτεί με 140.000 ευρώ η Περιφέρεια Θεσσαλίας από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020. Σε σύσκεψη υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα Απόστολο Μπίλλη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο νέο Διοικητήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα, εκπρόσωποι Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών ενημερώθηκαν για το νέο πρόγραμμα που οδηγεί στην προσθήκη νέων παραδοσιακών τοπικών προϊόντων με κατοχύρωση σημάνσεων ποιότητας ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ (ΠΟΠ), ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΝΔΕΙΞΗΣ (ΠΓΕ) και  ΕΓΓΥΗΜΕΝΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΙΔΙΟΤΥΠΩΝ ΠΡΟΪΌΝΤΩΝ (ΕΠΙΠ), στη λίστα των είκοσι ήδη πιστοποιημένων προϊόντων της Θεσσαλίας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, η Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης Δήμου Λαρισαίων Ρίτα Απρίλη, οι Αντιδήμαρχοι Δήμου Τεμπών Ζήσης Γκανάτσιος και Βλάχος Αθανάσιος, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελιβοίας και Αντιδήμαρχος Δήμου Αγιάς Βαγγέλης Κρανιώτης, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου και Αντιδήμαρχος του Δήμου Κιλελέρ Γιάννης Κουκούτσης, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καρίτσας – Στομίου Ευθύμιος Τριανταφύλλου, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Καρίτσας Βασίλειος Τσακνής, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ποταμιάς – Σκήτης Βαγγέλης Μανίκας, από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Δένδρων – Οργάνωση Παραγωγών «ΓΑΙΑ ΦΡΟΥΙΤ» Γεώργιος Ντόνας, ο Αντιπρόεδρος και ο Ταμίας του Συνεταιρισμού ΑΙΓΑ Φυλής Σκοπέλου Απόστολος Κωνσταντός του Δημητρίου και Απόστολος Κωνσταντός του Κωνσταντίνου, ο γεωπόνος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ένωση Ελασσόνας Αστέριος Νάνος, ο Πρόεδρος και το μέλος του ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου Σωτήρης Ταμπόσης και Βασίλειος Τζουχαλάς, ο Πρόεδρος του Νέου Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμπελακίων Ευθύμιος Καζαντζής, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πυργετού Αθανάσιος Ευθυμίου, ο υπεύθυνος Εξαγωγών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς – Πηλίου Δημήτριος Σαμαράς,  το στέλεχος της «Εurolead» Σωτήρης Σερδένης και το στέλεχος της «Agronomia» Γιάννης Καραστέργιος .

Ο Προϊστάμενος του Τμήματος Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Περιφέρειας Θεσσαλίας Δημήτρης Σταυρίδης και το στέλεχος του Τμήματος Γιώργος Κανάκης ενημέρωσαν τα εξής:

H πρόσκληση αφορά στην επιχορήγηση της διαδικασίας σύνταξης, υποβολής και τεκμηρίωσης τεχνικών φακέλων από τους δικαιούχους φορείς, για πιστοποίηση νέων παραδοσιακών τοπικών προϊόντων με κατοχύρωση σημάνσεων ποιότητας ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ, σύμφωνα με τον Κανονισμό 1151/2012 της Ε.Ε, όπως ισχύει.

Δικαίωμα υποβολής αιτήσεων συμμετοχής έχουν αποκλειστικά ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας, Ομάδες Παραγωγών, όπως αυτές προβλέπονται στο άρθρο 37 του ν. 4384/2016 (ΦΕΚ 78Α’), Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, Αγροτουριστικοί Συνεταιρισμοί Γυναικών και Συνεργατικά Σχήματα και Δίκτυα-ΑΜΚΕ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, Παραγωγής και Προώθησης ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ προϊόντων.

Tο ποσό επιχορήγησης, το οποίο αφορά σε επιλέξιμες πραγματικές δαπάνες, ορίζεται σε:

-Έως 4.000 €, για τη σύνταξη τεχνικών φακέλων για πιστοποίηση νέων παραδοσιακών τοπικών προϊόντων με κατοχύρωση σήμανσης ποιότητας ΕΠΙΠ (Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα).

-Έως 7.000 €, για ΠΟΠ/ΠΓΕ Φυτικής Παραγωγής (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης).

-Έως 12.000 €, για ΠΟΠ/ΠΓΕ Ζωικής Παραγωγής (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης).

Το έργο θα υλοποιηθεί από 01.12.2022 έως 31.12.2024. Η υποβολή των αιτήσεων ολοκληρώνεται στις 30.10.2022 και ώρα 12 το μεσημέρι.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
ΟΛΥΜΠΟΣ ΠΥΞΙΔΑ