Τετάρτη 12.06.2024 | Εορτάζουν: Ονούφριος, Ονούφρης, Ονουφρία

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/1117/29-03-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Θετική απάντηση για τους οικίσκους

ΤΟΠΙΚΑ19.10.2023 | 6:06 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Θετικά ανταποκρίθηκε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος στο αίτημα του Δήμου Τρικκαίων για απόδοση οικίσκων για τις ανάγκες των πλημμυροπαθών. Απάντηση στο αίτημα έλαβε ο δήμαρχος Τρικκαίων Νίκος Σακκάς, και σύμφωνα με αυτή οι οικίσκοι θα παραχωρηθούν σε πλημμυροπαθείς και θα τοποθετηθούν εντός των οικοπέδων τους.

Σε on line σύσκεψη το πρωί της Πέμπτης, ο κ. Σακκάς εξέθεσε αναλυτικότερα στον κ. Τριαντόπουλο το αίτημα που υποβλήθηκε εγγράφως μία ημέρα πριν.
Το αίτημα αφορούσε σε προσωρινή απόδοση 50 οικίσκων σε πλημμυροπαθείς, με μία σημαντική καινοτομία: οι οικίσκοι αυτοί να δοθούν και να εγκατασταθούν εντός των οικοπέδων, όπου βρίσκονταν πριν την πλημμύρα οι οικίες των πληγέντων.
Με τον καινοτόμο αυτόν τρόπο, αποφεύγεται ο ιδρυματισμός, όπως τόνισε ο κ. Σακκάς, ενώ σημείωσε πως το αίτημα υποβλήθηκε κατόπιν συνεργασίας με τους ίδιους τους κατοίκους, που εξέφρασαν παρόμοια επιθυμία. Έτσι, συνέχισε ο Δήμαρχος Τρικκαίων, θα μπορούν να βρίσκονται ανά πάσα στιγμή δίπλα στα σπίτια τους και να ελέγχουν ταυτόχρονα την πορεία των πιθανών αποκαταστάσεων (αναλόγως του βαθμού επικινδυνότητας κάθε σπιτιού).
Ο Δήμος Τρικκαίων αναλαμβάνει άλλες τρεις πράξεις:
– τη σύνδεση των οικίσκων με τα υπάρχοντα δίκτυα κοινωφελών υπηρεσιών, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες
– τη στερέωση των οικίσκων σε σταθερό υπόστρωμα, όπου χρειαστεί.
– την απομάκρυνση απορριμμάτων, όπου χρειαστεί.
Συζήτηση έγινε και για το οξύ στεγαστικό πρόβλημα στα Τρίκαλα, σε σχέση και με την πλατφόρμα για τη στεγαστική συνδρομή, που ήδη λειτουργεί.

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων παρουσίασε στον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας μία πλήρη πλατφόρμα με όλα τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι υπηρεσίες της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Τρικκαίων για τους πλημμυροπαθείς:
1. Έγινε πλήρης καταγραφή ανά είδος καταστροφής («κόκκινα», «κίτρινα», «πράσινα» σπίτια)
2. Έγινε πλήρης καταγραφή κοινωνικών ιδιαιτεροτήτων (μονογονεϊκές οικογένειες, ΑμεΑ κ.α.)
3. Έγινε πλήρης καταγραφή ανά χωριό και περιοχή που πλημμύρισαν
Επίσης παρουσιάστηκαν όλες οι ενέργειες στήριξης που έγιναν από τον Δήμο Τρικκαίων με:
– διαμονή σε ξενοδοχεία
– παροχή φαγητού
– νοσηλευτική συνδρομή
– κοινωνική (υπο)στήριξη.

Τι προηγήθηκε

Ο κ. Σακκάς είχε ζητήσει συγκεκριμένο αριθμό οικίσκων, με έγγραφό του μία ημέρα πριν, στις 18 Οκτωβρίου 2023. Το έγγραφο απευθυνόταν στον αν. Υπουργό Εσωτερικών Θεοδ. Λιβάνιο και στον κ. Τριαντόπουλο, προκειμένου τάχιστα να ξεκινήσει η διαδικασία απόδοσης οικίσκων. Μία ημέρα μετά, πραγματοποιήθηκε η εξ αποστάσεως σύσκεψη και το αίτημα έλαβε τη θετική εισήγηση του Υφυπουργού.
Η όλη διαδικασία για τη στεγαστική αποκατάσταση των πληγέντων κινήθηκε σε 5 επίπεδα μέσα σε αυτό το διάστημα των 40 ημερών από την πλημμύρα:
Α. με προσωπικό αίτημα που υπέβαλε ο κ. Σακκάς στον πρωθυπουργό, κατά την επίσκεψή του στα Τρίκαλα αμέσως μετά την πλημμύρα, στις 8 Σεπτεμβρίου 2023.
Σε άμεσο επίπεδο, ο Δήμος Τρικκαίων
β. φιλοξένησε πλημμυροπαθείς σε δομές του Δήμου
Γ. φιλοξένησε πλημμυροπαθείς και σε ξενοδοχεία της πόλης (αριθμός τους παραμένει σε κάποια εξ αυτών)
Δ. παρείχε διατροφή.
Ε. Επίσης, έχει εξεταστεί και η περίπτωση της διαμονής πλημμυροπαθών στην πρώην κλινική Παντελιδάκη. Το κτήριο έχει ήδη παραχωρηθεί από την ιδιοκτήτρια εταιρεία στον Δήμο Τρικκαίων, ακριβώς για τη στέγαση πλημμυροπαθών.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης