Σάββατο 15.06.2024 | Εορτάζουν: Αυγουστίνος, Αυγουστίνα, Αύγουστος, Αυγούστα, Ιερώνυμος, Γερώνυμος, Ιερονύμη, Μόνικα, Μόνα, Ορτίσιος, Ορτίσης, Ορτίσια, Ορτανσία

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/1117/29-03-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Τι δείχνει έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ για τις επιχειρήσεις εστίασης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ02.02.2024 | 4:53 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Περίπου 9.000 ευρώ το 2021, 14.000 ευρώ το 2022 και 17.500 ευρώ το 2023 πλήρωσε κατά μέσο όρο για ρεύμα μια μικρομεσαία επιχείρηση εστίασης.

Αυτό προκύπτει από έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος για τη διερεύνηση του αντίκτυπου της αύξησης της τιμής ενέργειας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης που αναρτήθηκε σήμερα στην ηλεκτρονική σελίδα της συνομοσπονδίας.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μέσω ενός ερωτηματολογίου το οποίο συλλέχθηκε το καλοκαίρι του 2023. Συλλέχθηκαν συνολικά 319 έγκυρα ερωτηματολόγια και η κατανομή τους, στη χώρα, θεωρείται γεωγραφικά αντιπροσωπευτική.

Άλλα ευρήματα της έρευνας είναι τα εξής:

-Για το μέσο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, παρατηρείται μία σημαντική αύξηση της τάξης του 55% το 2022 σε σχέση με το 2021 και επιπλέον 25% στους πρώτους έξι μήνες του 2023, σε σχέση με το 2022. Παρόμοιες ανατιμήσεις παρατηρήθηκαν και για τα άλλα καύσιμα.

-Το ποσοστό του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας το 2022, σε σχέση με το τζίρο του 2022 είναι 7,75% και 2,6% αυτό των άλλων καυσίμων. Σημειώνεται ότι παρατηρείται έντονη διαφοροποίηση ανά είδος επιχείρησης.

-Σημαντικό μέρος των επιχειρήσεων αδυνατεί να πληρώσει τακτικά τους λογαριασμούς ενέργειας κι αυτό το ποσοστό όλο μεγαλώνει.

-Η συντριπτική πλειοψηφία των απαντήσεων (86%)  δείχνει ότι οι επαγγελματίες θεωρούν την τιμή ενέργειας πολύ υψηλή κι ένα σημαντικό μέρος, την θεωρεί αποτρεπτικό παράγοντα για την ανάπτυξη της επιχείρησής του.

-Το μεγαλύτερο μέρος των ερωτηθέντων προτιμούν να έχουν μακροχρόνια ενημέρωση για την τιμή της ενέργειας ενώ ένα σημαντικό μέρος των ερωτηθέντων επιθυμεί την συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στην διαμόρφωση της τιμής της ενέργειας. Το μεγαλύτερο μέρος των ερωτηθέντων επιθυμεί την επιδότηση της τιμής για τον κλάδο.

-Οι κυριότερες προτάσεις των ερωτηθέντων για τον έλεγχο της τιμής ενέργειας είναι μείωση της τιμής, οριοθέτηση πλαφόν, πάγωμα της τιμής και μείωση της αισχροκέρδειας.

Όπως αναφέρεται: «Επειδή μετά το 2021, η τιμή των καυσίμων έχει σημειώσει μεγάλη αύξηση αποκτά προτεραιότητα ο προσδιορισμός του φαινομένου στην Ελλάδα και ειδικότερα στο χώρο του επιχειρείν, καταγράφοντας τις πραγματικές του διαστάσεις. Ζητούμενο ήταν να γίνει γνωστό σε ποιο βαθμό έχουν θιγεί οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της εστίασης από την αύξηση της τιμής της ενέργειας και των καυσίμων. Για την πραγματοποίηση της, δημιουργήθηκε ειδικό ερωτηματολόγιο, το οποίο στάλθηκε σε έναν σημαντικό αριθμό επαγγελματιών του κλάδου. Στη συνέχεια, έγινε στατιστική επεξεργασία του ώστε να εξαχθούν τα συμπεράσματα».

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης