Τετάρτη 31.05.2023 | Εορτάζουν: Ερμείας, Ερμειάς, Ερμεία, Μάγος, Μάγια

Τι ισχύει για την εκλογική άδεια των εργαζομένων

ΕΛΛΑΔΑ21.04.2023 | 5:46 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Σχετικά με την άδεια που δικαιούνται για να ψηφίσουν στις εκλογές οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ενημερώνει το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ).

Σύμφωνα με το ΚΕΠΕΑ για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των εργαζομένων τόσο του ιδιωτικού, όσο και του δημοσίου τομέα προβλέπεται η δυνατότητα χορήγησης ειδικής άδειας απουσίας με αποδοχές.

Η άδεια αυτή δεν συμψηφίζεται με την κανονική ή άλλης μορφής άδεια. Σε περίπτωση που συμπέσουν οι εκλογές στο διάστημα της αδείας, διακόπτεται η άδεια, χορηγούνται οι ημέρες ειδικής αδείας εκλογών και η κανονική άδεια συνεχίζεται μετά από την ειδική άδεια εκλογών.

Βάσει των υπουργικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί κατά τις τελευταίες εκλογικές διαδικασίες, ο αριθμός των ημερών άδειας εξαρτάται από την απόσταση και έχει συνήθως ως εξής:

για εργαζόμενους με πενθήμερο: από 200 – 400 χλμ., μια εργάσιμη ημέρα, από 401 και πάνω, δύο εργάσιμες ημέρες, για τα νησιά μέχρι 3 ημέρες.

για εργαζόμενους με εξαήμερο: από 100 – 200 χλμ., μια εργάσιμη ημέρα, από 201 – 400 χλμ., δύο εργάσιμες ημέρες, από 401 και πάνω, τρεις εργάσιμες ημέρες, για τα νησιά μέχρι 3 ημέρες».

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης