Παρασκευή 30.09.2022 | Εορτάζουν: Στρατόνικος, Στράτος, Στρατής, Στρατονίκης, Στρατονίκιος

Τι περιλαμβάνει ο νέος ΕΝΦΙΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ16.03.2022 | 6:44 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Νέες κλίμακες και μειωμένους συντελεστές για τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμές ζώνης έως 4.000 ευρώ, χαμηλότερο φόρο για τα οικόπεδα, κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου για τα φυσικά πρόσωπα, επιβολή ειδικού φόρου για ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ και μεγαλύτερες εκπτώσεις φόρου κυρίως για τους έχοντες μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία προβλέπει το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή.

Μειωμένα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ θα λάβουν 5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων την άνοιξη του 2022, ενώ το 5,5%-6% ή διαφορετικά περίπου 350.000 ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερο φόρο. Οι αυξήσεις αφορούν περιοχές στις οποίες η τιμή ζώνης διπλασιάστηκε, καθώς και περιοχές που εντάχθηκαν στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων.

Ο νέος ΕΝΦΙΑ προβλέπει τρεις νέες κλίμακες οι οποίες εφαρμόζονται ανάλογα με το ύψος της περιουσίας ή του ακινήτου. Ειδικότερα, με τη νέα βασική κλίμακα προκύπτει ο κύριος φόρος για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων για κάθε ακίνητο ξεχωριστά. Με τη δεύτερη ειδική κλίμακα, για τα ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ ο αρχικός φόρος προσαυξάνεται. Υπάρχει όμως και μια τρίτη κλίμακα με την οποία η εφορία υπολογίζει τις εκπτώσεις αλλά και τις επιβαρύνσεις στο σύνολο της περιουσίας. Για περιουσίες μέχρι 400.000 ευρώ ο κύριος φόρος περιορίζεται, για περιουσίες από 400.001 ευρώ έως 500.000 ευρώ δεν υπάρχει έκπτωση, ενώ για περιουσίες άνω των 500.000 ευρώ θεσπίζονται επιβαρυντικοί συντελεστές. Με όλες αυτές τις κλίμακες, όπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών, οι περισσότεροι φορολογούμενοι θα δουν μείωση, τονίζοντας ότι οι νέες κλίμακες που προστέθηκαν συμπληρώνουν το κενό που αφήνει ο συμπληρωματικός φόρος στις υψηλότερες περιουσίες, χωρίς να αυξάνεται κατ’ ανάγκην ο φόρος.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης