Τρίτη 31.01.2023 | Εορτάζουν: Κύρος, Κύρης, Ευδοξία, Ευδοξούλα, Δόξα, Δοξούλα

Τι προβλέπει η τελική απόφαση για το Market Pass

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ23.01.2023 | 6:32 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Από 1η Φεβρουαρίου έως 15 Μαρτίου 2023 περισσότερα από 3,2 εκατομμύρια νοικοκυριά (αντιστοιχούν σε περίπου 8.500.000 ωφελούμενους) θα κληθούν να υποβάλουν αίτηση για το ΜarketPass προκειμένου να επιδοτηθούν συνολικά για 6 μήνες από 132 έως 600 ευρώ ανάλογα την οικογενειακή τους κατάσταση.

Η τελική απόφαση για την κάρτα αγορών προβλέπει όλες τις προϋποθέσεις, τα κριτήρια, τα ποσά αλλά και τις διαδικαστικές λεπτομέρειες που πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι προκειμένου να μην βρεθούν εκτός επιδότησης ενώ είναι δικαιούχοι.

Ουσιαστικά, όσοι υποβάλλουν αίτηση, θα πρέπει να αναγράψουν, αφού χρησιμοποιήσουν τους κωδικούς του Taxisnet για να εισέλθουν στη σχετική ιστοσελίδα που θα ανοίξει αρχές Φεβρουαρίου (www.vouchers.gov.gr), το κινητό τους τηλέφωνο και το προσωπικό email τους. Αυτά στην περίπτωση που αποφασίσουν να λάβουν την επιδότηση μέσω της άυλης ψηφιακής κάρτας. Αν επιλέξουν τα χρήματα να κατατεθούν στο λογαριασμό τότε θα χρειαστεί να αναγράψουν στην αίτηση και το IBANτου τραπεζικού λογαριασμού τους. Με αυτά τα στοιχεία η αίτηση θα θεωρείται ολοκληρωμένη και θα ενημερώνονται μέσω αυτόματων και εξ αποστάσεως διασταυρώσεων αν είναι δικαιούχοι ή όχι του Market Pass και το ποσό που τους αναλογεί, ενώ οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν και μέσω ΚΕΠ, όχι μόνο ηλεκτρονικά.

Η επιδότηση αντιστοιχεί στο 10% των μηνιαίων αγορών βάσει ενός πλαφόν που έχει θέσει η κυβέρνηση για κάθε κατηγορία χωριστά (άγαμους, έγγαμους χωρίς παιδιά, έγγαμους με ένα, δύο, τρία ή και περισσότερα τέκνα).

Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι η εν λόγω ενίσχυση αφορά το σύνολο του νοικοκυριoύ και όχι μεμονωμένα άτομα.

Όσοι επιλέξουν την άυλη ψηφιακή κάρτα θα πρέπει να τη χρησιμοποιήσουν για αγορές προϊόντων από Σούπερ Μάρκετ, Παντοπωλεία, Κρεοπωλεία, Ζαχαροπλαστεία, Γαλακτοπωλεία, Φούρνους, ιχθυοπωλεία, λαϊκές έως τα τέλη Αυγούστου. Ωστόσο η επιδότηση είναι 6μηνη και αφορά τους μήνες από Φεβρουάριο έως και Ιούλιο 2023. Επίσης, οι συγκεκριμένοι εφόσον υποβάλλουν αίτηση έως 28 Φεβρουαρίου θα πληρωθούν έως 3 Μαρτίου και όσοι κάνουν αιτήσεις από 1η έως 15 Μαρτίου θα πληρωθούν στις 20 Μαρτίου. Στις ημερομηνίες αυτές θα λάβουν ολόκληρη την επιδότηση (100%) που αντιστοιχεί στο δίμηνο Φεβρουαρίου – Μαρτίου. Για τους επόμενους μήνες, η κατάθεση του ποσού της επιδότησης στην άυλη ψηφιακή κάρτα θα γίνεται στις αρχές κάθε μήνα.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που κάποιος επιλέξει το ποσό της επιδότησης να του κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό; Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να γνωρίζει ότι συνολικά θα λάβει το 80% της επιδότησης και όχι το 100% όπως θα συμβεί με εκείνους που θα επιλέξουν άυλη ψηφιακή κάρτα. Παράλληλα, όσοι κάνουν αιτήσεις έως 28/2 θα πληρωθούν έως 3 Μαρτίου και όσοι κάνουν αιτήσεις από 1η έως 15 Μαρτίου θα δουν το ποσό της επιδότησης στον τραπεζικό λογαριασμό τους στις 20 Μαρτίου. Ωστόσο στις ημερομηνίες αυτές τα χρήματα που θα κατατεθούν αφορούν την επιδότηση του τριμήνου Φεβρουαρίου – Απριλίου 2023. Το επόμενο τρίμηνο θα το δουν στο λογαριασμό τους στις 3 Μαΐου. Αξίζει να τονιστεί ότι για τα χρήματα αυτά δεν θα απαιτηθεί να κάνει κάποιος αγορές.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
ΟΛΥΜΠΟΣ ΠΥΞΙΔΑ