Σάββατο 28.05.2022 | Εορτάζουν: Διοσκουρίδης, Διοσκορίδης, Διόσκορος

Τι προβλέπεται για φέτος στο επίδομα θέρμανσης

ΕΛΛΑΔΑ22.10.2020 | 5:46 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης προκειμένου να δίνεται σε περισσότερα νοικοκυριά έχει αποφασίσει το υπουργείο Οικονομικών. Το φετινό επίδομα αναμένεται να ξεκινήσει να δίνεται στα νοικοκυριά από τον Νοέμβριο.

Το υπουργείο Οικονομικών και η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία χώρισαν το επίδομα σε 200.000 «κομμάτια», ανάλογα με το πόσο κρύο θα κάνει σε όλη τη χώρα, προκειμένου να καταβληθεί με πιο δίκαιο τρόπο, σε όλους τους κατοίκους που πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια επίδομα θέρμανσης χωρίς διαχωρισμούς για τον τύπο του καυσίμου.

Όπως έγινε γνωστό, φέτος, το επίδομα θέρμανσης θα λάβουν και όσοι χρησιμοποιούν φυσικό αέριο ή υγραέριο για να ζεσταθούν και στις περιπτώσεις ορεινών οικισμών ακόμα και ξύλα ή πέλετ.

Σε 200.000 τετραγωνάκια 750Χ750 μέτρα θα χωριστεί ο χάρτης της χώρας, τον οποίο παρουσίασαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο διευθυντής παροχής υπηρεσιών της ΕΜΥ Μανώλης Ανανδρανιστάκης, ώστε να αποτυπώνονται με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια κλιματικές και γεωγραφικές παράμετροι.

Στην κάθε ζώνη προκύπτει ένας συντελεστής, ο οποίος θα πολλαπλασιάζεται με το μέγιστο επίδομα και θα οδηγεί στο επίδομα που δικαιούται το κάθε νοικοκυριό.

Για την καταβολή του επιδόματος τα νοικοκυριά θα πρέπει να υποβάλλουν σε ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ τιμολόγια αγοράς καυσίμων αξίας τουλάχιστον διπλάσιας του επιδόματος που δικαιούνται. Οι δαπάνες μπορούν να πιστοποιηθούν έως το τέλος της χειμερινής σεζόν τον Απρίλιο.

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια παραμένουν αμετάβλητα σε σχέση με πέρυσι, το ελάχιστο ύψος επιδόματος παραμένει στα 80 ευρώ, το  μέγιστο όμως θα αυξηθεί από τα 350 ευρώ σε 600 ευρώ. Το συνολικό κονδύλι επιδόματος θέρμανσης δεν αποκλείεται να αυξηθεί από τα 84 εκατ. ευρώ που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό σε 90-94 εκατ. ευρώ ανάλογα με τις ανάγκες.

Σύμφωνα με παραδείγματα που έδωσαν οι κύριοι Σκυλακάκης και Ανανδρανιστάκης στην Κρήτη όπου με το παλαιό σύστημα υπήρχε μόνο ένας συντελεστής τώρα οι συντελεστές κυμαίνονται από 0,25 έως και 0,6 μόνο στο νόμο Ρεθύμνου.

Το νέο σύστημα αποτελεί ελληνική πατέντα και η μελέτη θα αξιοποιηθεί στο επόμενο «Εξοικονομώ», ενώ θα δοθεί και τους μηχανικούς προκειμένου να λαμβάνουν τα στοιχεία υπόψιν στις κατασκευές ακινήτων αναφορικά με τις ανάγκες θερμομόνωσης.

Το επίδομα θα καταβληθεί σε όλους έως το τέλος Δεκεμβρίου. Ειδικά για την καύση ξύλων και πέλετ το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στην καταβολή επιδότησης, μόνο για ορεινούς οικισμούς με λιγότερους από 2.500 κατοίκους, ώστε να μην υπάρχουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις από μικροσωματίδια.

Σημειώνεται ότι όσοι χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα για τη θέρμανση δεν θα λάβουν επιδότηση καθώς θεωρείται ότι καλύπτονται από το κοινωνικό τιμολόγιο.

Τα κριτήρια διάθεσης του περυσινού επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης (από 80 έως 350 ευρώ) προδιαγράφουν την περίμετρο και των φετινών δικαιούχων. Την περασμένη σεζόν, το επίδομα δικαιούνταν φυσικά πρόσωπα για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται, με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ως εξής.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης