Παρασκευή 03.02.2023 | Εορτάζουν: Σταμάτης, Σταμάτιος, Στάμος, Σταμούλης, Σταμέλος, Σταμέλης, Σταμελάς, Σταματία, Μάτα, Ματούλα, Ματίνα, Σταματίνα, Σταμάτα, Σταμέλα, Σταμούλα, Σταματή, Μάτω, Σταματέλλα, Συμεών, Συμεώνης, Σύμος, Συμεωνή, Συμεωνία, Συμεώνα, Σύμη

Τι προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ09.06.2018 | 2:58 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, που επιτρέπουν φοροελαφρύνσεις και κοινωνικές παροχές, τα οποία όμως σε μεγάλο βαθμό θα προέλθουν από την εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων νέων περικοπών στις συντάξεις και τη μείωση του αφορολογήτου, διαβάζει ο αναγνώστης του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2019- 2022 που κατατέθηκε στη Βουλή μαζί με το πολυνομοσχέδιο.

Το σκοτζέζικο ντους συνεχίζεται με προβλέψεις για πρόσθετα μέτρα από τη μια, και από την άλλη αντίμετρα και προσλήψεις.

Μια εξήγηση για αυτή την ανομοιογένεια του μείγματος, ίσως αποτελεί η επισήμανση της κυβέρνησης ότι «βασική επιδίωξη του ΜΠΔΣ είναι η διαμόρφωση πολιτικών που θα συνδυάζουν, με συνέπεια και συνέχεια, την αναγκαία δημοσιονομική ισορροπία με την κοινωνικά δίκαιη κατανομή των βαρών της οικονομικής προσαρμογής σήμερα, αλλά και την ορθολογική απόδοση του μερίσματος της οικονομικής ανάκαμψης τα επόμενα χρόνια».

Το μεσοπρόθεσμο προβλέπει επίσης ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, που φθάνει του χρόνου το 2,4% του ΑΕΠ, και μάλιστα με σημαντική ενίσχυση των επενδύσεων, που είναι και το μέγα ζητούμενο.

Στο τομέα των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις οι προβλέψεις είναι μάλλον μικρές, ιδίως μετά το 2019.

Σημείο που χρήζει προσοχής είναι επίσης η διάταξη που ορίζει ότι τα ταμειακά διαθέσιμα όλων των φορέων γενικής κυβέρνησης συγκεντρώνονται σε έναν Ενιαίο Λογαριασμό Θησαυροφυλακίου, ο οποίος τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος. Προβλέποντας μάλιστα αυστηρές κυρώσεις για όποιον φορέα δεν συμμορφωθεί.

Στο Μεσοπρόθεσμο περιλαμβάνονται τα ήδη ψηφισμένα μέτρα για συντάξεις και αφορολόγητο. Η αναπροσαρμογή των συντάξεων το 2019 θα αποφέρει βγάζοντας από τις τσέπες των συνταξιούχων που θα την υποστούν 1,434 δισ. ευρώ από την αναπροσαρμογή στις κύριες συντάξεις πλην Δημοσίου και 1,121 δισ. ευρώ από την αναπροσαρμογή των κύριων συντάξεων του Δημοσίου.

Το σύνολο των παρεμβάσεων στα ασφαλιστικά ταμεία αγγίζει τα 3,020 δισ. ευρώ το 2019, αλλά σε καθαρή βάση το σύνολο των επικαιροποιημένων παρεμβάσεων περιορίζεται σε 2,156 δισ. ευρώ.

Η μείωση του αφορολόγητου το 2020 θα αφαιρέσει από τις τσέπες μισθωτών και συνταξιούχων 1,920 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, στο ΜΠΔΣ συμπεριλαμβάνονται τα ψηφισμένα αντίμετρα, τα οποία αφορούν, μεταξύ άλλων, στη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 209 εκατ. ευρώ από το 2020, του φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων από το 22% στο 20% με ετήσιο κόστος 877 εκατ. ευρώ, καθώς και του φορολογικού συντελεστή 29% σε 26% για τις επιχειρήσεις με κόστος 461 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο εφαρμογής.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
ΟΛΥΜΠΟΣ ΠΥΞΙΔΑ