Σάββατο 13.08.2022 | Εορτάζουν: Δεν υπάρχουν γιορτές για σήμερα

Τι προβλέπει το νέο φορολογικό

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ27.11.2019 | 4:33 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Με πρόστιμο από 30.000 έως 100.000 ευρώ απειλούνται οι ψηφιακές πλατφόρμες τύπου AirBnb ή Booking στην περίπτωση που η εφορία ζητήσει στοιχεία φορολογουμένων για ενοικιάσεις ακινήτων τους και αυτά δεν παρασχεθούν.

Η διάταξη αυτή περιλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, με την οποία γίνεται αυστηρότερο το πλαίσιο για όποιον αποκρύβει εισοδήματα από την ενοικίαση ακινήτων στο πλαίσιο της οικονομίας διαμοιρασμού.

Οι σημαντικότερες αλλαγές του φορολογικού νομοσχεδίου:

  1. Πρόστιμα από 30.000 έως 100.000 ευρώ στις πλατφόρμες τύπου Αirbnb που θα αρνηθούν να δώσουν στοιχεία φορολογουμένων στην εφορία. Σε αυτήν την περίπτωση, μάλιστα, η εφορία θα προχωράει και στο κλείσιμο της ιστοσελίδας.

Επίσης, πρόστιμα από 5.000 έως 30.000 ευρώ θα επιβάλλονται σε όσους πλην των παρόχων αρνηθούν να προσκομίσουν στοιχεία στη φορολογική διοίκηση.

  1. Άλλη μια σημαντική ρύθμιση αφορά στην παροχή έκπτωσης φόρου 40% για δαπάνες που πραγματοποιούνται για τη λειτουργική, ενεργειακή ή ακόμα και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων. Το εν λόγω οικονομικό κίνητρο θα εκπίπτει από τον τελικό φόρο και θα αφορά μόνο τις παρεχόμενες υπηρεσίες, όπως π.χ. την αμοιβή για την εργασία του εγκαταστάτη αλουμινίου και όχι και τα υλικά. Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, το τελικό ποσό του οφέλους περιορίζεται δραστικά.
  2. Αυξάνεται ο χρόνος που πρέπει να δηλωθεί η δήλωση φόρου κληρονομιάς στους εννέ μήνες από έξι σήμερα.
  3. Τροποποιείται το πλαίσιο προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών.
  4. Το νέο φορολογικό προβλέπει εισαγωγικό συντελεστή 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ και 22% για τα επόμενα 10.000 ευρώ. Από εκεί και πάνω οι υφιστάμενοι φορολογικοί συντελεστές μειώνονται κατά μία ποσοστιαία μονάδα.
  5. Από το νέο έτος, μισθωτοί, συνταξιούχοι, όσοι έχουν εισοδήματα από ενοίκια (εισοδηματίες), ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες θα πρέπει να συγκεντρώνουν μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών αποδείξεις ίσες με το 30% του εισοδήματός τους.
  6. Τριπλό το όφελος για τις επιχειρήσεις με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο οι οποίες θα πληρώσουν το 2020 μειωμένους φόρους κατά περίπου 30%.

 

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης