Κυριακή 29.05.2022 | Εορτάζουν: Θεοδοσία, Θεοδόσω, Ολιβιανός, Ολβιανός, Ολιβία, Ολίβια, Υπομονή

Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια – Στόλτενμπεργκ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ05.09.2020 | 1:29 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Τηλεφωνική συνομιλία με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Στο επίκεντρο της συνομιλίας βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης από πλευράς της Τουρκίας, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Στο μεταξύ, η συζήτηση σε χαμηλόβαθμο επίπεδο περί του αν υπάρχει περιθώριο έναρξης τεχνικού διαλόγου για την κατάρτιση κάποιου μηχανισμού αποτροπής συγκρούσεων αντικατοπτρίζει την προσπάθεια του ΝΑΤΟ να αποφύγει δυσάρεστες καταστάσεις, που θα έθεταν σε κίνδυνο την ίδια την αποστολή του.

Παρότι η δήλωση του γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για «τεχνικό διάλογο» μοιάζει με απόπειρα να αποφύγει κατηγορίες περί μυστικής διπλωματίας, καθώς ήταν δεδομένο πως η παράδοση εγγράφου προτάσεων προς τους στρατιωτικούς αντιπροσώπους Ελλάδας και Τουρκίας θα διέρρεε (υπενθυμίζεται η δημοσιοποίηση της τριμερούς του Βερολίνου από τον Μ. Τσαβούσογλου), αυτή προκάλεσε και ένα επικοινωνιακό κλίμα σύγχυσης.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, πάντως, την ερχόμενη Τετάρτη, ημέρα συνεδρίασης του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (NAC), το ζήτημα θα τεθεί και εκεί, αν και, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, όχι στην κορυφή της ατζέντας. Ούτως ή άλλως η προσπάθεια του κ. Στόλτενμπεργκ, σε συνεννόηση με το Βερολίνο (στο οποίο συνάντησε την Αγκ. Μέρκελ την προηγούμενη εβδομάδα), εντάσσεται μάλλον στο πλαίσιο δημιουργίας κλίματος διαλόγου και όχι ουσίας. Εν ολίγοις, οι προσδοκίες ήταν ευθύς εξαρχής μειωμένες, καθώς οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για την αποκλιμάκωση στα ελληνοτουρκικά διεξάγονται με επίκεντρο το Βερολίνο και όχι το ΝΑΤΟ.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης