Σάββατο 13.08.2022 | Εορτάζουν: Δεν υπάρχουν γιορτές για σήμερα

Την Πέμπτη παρουσιάζονται τα επιστημονικά περιοδικά «ΤΡΙΚΑΛΙΝΑ» και «ΘΕΣΣΑΛΙΚΑ ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ»

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ12.03.2019 | 4:29 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019, και ώρα 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Τσιτσάνη  (Κτίριο Παλαιών Φυλακών) στα Τρίκαλα, θα γίνει η παρουσίαση των επιστημονικών περιοδικών «ΤΡΙΚΑΛΙΝΑ» τ. 38ος (2018), το οποίο εκδίδει ο Φ.Ι.ΛΟ.Σ. Τρικάλων, και «ΘΕΣΣΑΛΙΚΑ ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ» τ.  8ος (2018), το οποίο εκδίδει η Φ.Ι.Α.Λ.Ε.Θ.

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν ο Φιλολογικός, Ιστορικός, Λογοτεχνικός Σύνδεσμος (Φ.Ι.ΛΟ.Σ.) Τρικάλων, η Φιλολογική, Ιστορική, Αρχαιολογική, Λαογραφική Εταιρεία Θεσσαλίας (Φ.Ι.Α.Λ.Ε.Θ) και το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ενώσεως Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδος και Εύβοιας.

Η παρουσία τρικαλινών ποιητών στην βουλγαρία, η σχέση του Βασίλη Τσιτσάνη με τα ρωμαϊκά ερωτικά άσματα έξω, ο εντοπισμός βαλκανισμών στο τρικαλινό ιδίωμα, πώς οι Γάλλοι Σύμμαχοι κατέλαβαν την Θεσσαλία το 1917 (με πλούσιο φωτογραφικό υλικό), έθιμα της περιοχής λίγο πριν και μετά τον θάνατο, η πολιτιστική παρουσία των τρικαλινών στην Κοζάνη στην μεταπολεμική περίοδο, η περιοχή του Ασπροποτάμου στο «Οδοιπορικό του ’43» Γιάννη Μπεράτη, η οργάνωση της περιοχής μας στα χρόνια του Αλή πασά, η εγκατάσταση προσφύγων στις αρχές του 20ού αι., θέματα εκκλησιαστικής ιστορίας (Ι. Μονή Δουσίκου, Ι. Μονές Μετεώρων), θέματα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και συντήρησης έργων σε ναούς και μονές περιλαμβάνονται στον 38ο τόμο του περ. «ΤΡΙΚΑΛΙΝΑ» και αποτελούν ένα μέρος από τις εισηγήσεις στο 11ο Συμπόσιο Τρικαλινών Σπουδών (Νοέμ. 2017).

Μελέτες που αφορούν σε σημαίνοντα πρόσωπα της Θεσσαλίας της περιόδου της Τουρκοκρατίας αλλά και μετά, στοιχεία για την οθωμανική απογραφή του 1454/55 σε έντεκα χωριά στα ριζά των Χασίων (παραγωγή, φόροι, ονόματα κατοίκων κ.ά.), πώς οργανώθηκαν η Θεσσαλία και η Ήπειρος μετά την απελευθεέρωσή τους (1881), θέματα που αφορούν σε θεραπείες νεφρικών παθήσεων στα τέλη του 18ου και στο πρώτο μισό του 19ου αι., στο Θεσσαλικό Γεωργικό Ταμείο, αλλά και σε εξαίρετες τοιχογραφίες καρδιτσιώτικου Ναού (18ου αι.), δημοσιεύονται στον 8ο (2018) τόμο των «ΘΕΣΣΑΛΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΩΝ». Υπάρχει μεγάλη ποικιλία θεμάτων και είναι βέβαιο ότι ο αναγνώστης θα βρει πολλά που θα του κεντρίσουν το ενδιαφέρον.

Για τα «ΤΡΙΚΑΛΙΝΑ» θα μιλήσει ο κ. Δημήτρης Καραθάνος, συντονιστής εκπαιδευτικού έργου Περιφερειακής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και για τα «ΘΕΣΣΑΛΙΚΑ ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ» η κ. Ελένη Τζαβέλλα, διευθύντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Οιχαλίας. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο κ. Δημήτρης Χορταργιάς, πρόεδρος του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ενώσεως Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδος και Εύβοιας.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης