Παρασκευή 12.07.2024 | Εορτάζουν: Βερονίκη, Βερόνικα, Βέρα, Βερενίκη, Παΐσιος, Παΐσης, Παϊσία, Ιλάριος

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/1117/29-03-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Τις αποφάσεις της Κυβέρνησης αναμένουν οι ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος

ΤΟΠΙΚΑ21.06.2024 | 8:33 πμ

Γράφει ο/η

Λογιστήριο

Γράφει ο/η Λογιστήριο

Προβληματισμός για τον «διπλό» ΦΠΑ

Κάθετοι στο νέο φορολογικό νόμο είναι οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων εστίασης

Προβληματισμός επικρατεί στους Τρικαλινούς καταστηματάρχες της εστίασης για τον συντελεστή ΦΠΑ, δεδομένου ότι σε κάποια προϊόντα είναι διπλός 24% στο τραπέζι, 13% στο «πακέτο» και η εφαρμογή του μέτρου λήγει στις 30 Ιουνίου.

Οι καταστηματάρχες υπογραμμίζουν ότι παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στα μέσα του Ιουνίου, δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση από τους αρμοδίους για το πως πρέπει να κινηθούν.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος των Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος – Καφέ Τρικάλων Δημήτρης Μαγκούτης αυτή τη στιγμή δε γνωρίζει κανείς, τι θα γίνει.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση! Ούτε, η Κυβέρνηση γνωρίζει τι θα συμβεί, δεδομένου ότι ο καθένας λέει τα δικά του και περιμένουμε» τόνισε.

Ο κ. Μαγκούτης δεν παρέλειψε να σταθεί και τα προβλήματα που δημιουργούνται, λόγω του διπλού ΦΠΑ στην εστίαση, τόσο στις επιχειρήσεις, όσο και στους καταναλωτές.

«Δεν είναι δυνατόν ένα προϊόν να έχει 13% ΦΠΑ, όταν το πάρεις και φύγεις, ενώ 24% όταν παραμείνεις. Εάν, πελάτης αλλάξει γνώμη και πληρώσει το προϊόν ως πακέτο, αλλά μετά επιλέξει να παραμείνει; Καταλαβαίνετε ότι είναι πρόβλημα και πρέπει να διορθωθεί» υπογράμμισε.

Την ίδια στιγμή, αναμένονται αυξήσεις από την 1η Ιουλίου σε μπύρες, αναψυκτικά και εμφιαλωμένα νερά, καθώς έρχεται το εγγυοδοτικό αντίτιμο κα θα ακριβύνουν οι συσκευασίες από αλουμίνιο, γυαλί και πλαστικό, με τους καταστηματάρχες να μην γνωρίζουν λεπτομέρειες για την όλη διαδικασία.

« Οι πληροφορίες που έρχονται από τις εταιρείες είναι καθησυχαστικές, προς το παρόν, αφού μας σημειώνουν ότι οι αυξήσεις θα είναι μικρές. Όμως, ποιες αυξήσεις είναι μικρές;» τόνισε με έμφαση, σημειώνοντας ότι η μάχη με την ακρίβεια είναι καθημερινή για τον κλάδο.

Όπως τόνισε «δε γνωρίζουμε ακόμα για το ποσοστό αύξησης, αλλά σίγουρα θα υπάρξει. Το ζήτημα είναι εάν θα καταφέρουμε να την απορροφήσουμε ή θα την μετακυλήσουμε στους καταναλωτές».

Δύσκολη περίοδος

Παρά τον καλό καιρό και τις αυξημένες θερμοκρασίες το ισοζύγιο εσόδων-εξόδων στην εστίαση είναι αρνητικό σύμφωνα με τον κ. Μαγκούτη.

Και αυτό διότι εισερχόμαστε στο καλοκαίρι με τους πολίτες να απουσιάζουν, ενώ μείζον πρόβλημα αποτελεί για τους τρικαλινούς καταστηματάρχες υγειονομικού ενδιαφέροντος η καθυστέρηση των έργων που εκτελούνται στην πόλη.

Βραχνάς το φορολογικό

Σε ό,τι αφορά στον νέο φορολογικό νόμο ο κ. Μαγκούτης έκανε λόγο για οριστική ταφόπλακα του κλάδου, ιδίως για τα συνοικιακά καφενεία αλλά και για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στα χωριά.

«Δε θα αντέξουν αρκετοί συνάδελφοι από τον τρόπο φορολόγησης» τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι σε δικαστική προσφυγή στο ΣτΕ προχώρησαν ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες, επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι κατά των εφαρμοστικών πράξεων του νέου φορολογικού νόμου ζητώντας την ακύρωσή του.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες βγάζουν «κραυγή αγωνίας» για το πως θα επιβιώσουν, εάν τελικά δεν δικαιωθούν. Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων εστίασης είναι κάθετα αντίθετοι στο νέο φορολογικό νόμο, διότι τονίζουν ότι πολλά από τα καταστήματα θα οδηγηθούν σε λουκέτο, ενώ όσα θα συνεχίσουν να λειτουργούν θα προχωρήσουν σε περικοπές.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης