Κυριακή 25.09.2022 | Εορτάζουν: Ευφροσύνη, Φροσύνη, Φρόσω, Ευφροσύνα, Φροσούλα, Φροσού, Έφη

Το 2020 ο τελικός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ22.06.2018 | 9:12 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών μέχρι τον Ιούνιο του 2020 προαναγγέλλει η έκθεση συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μη λαμβάνοντας επί της ουσίας υπόψη αυτές που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, προφανώς, οι θεσμοί έκαναν τα στραβά μάτια όχι μόνο για τη διαδικασία που ακολούθησε το οικονομικό επιτελείο, αλλά κυρίως για το αποτέλεσμα που προέκυψε και το οποίο σε καμία περίπτωση δεν αντανακλά την πραγματικότητα στην αγορά ακινήτων.

Μετά τη διευκόλυνση που παρείχαν οι πιστωτές της χώρας στην κυβέρνηση, την καλούν τώρα να αναπροσαρμόσει εκ νέου τις τιμές ζώνης τόσο το 2019 όσο και το 2020. Ειδικότερα, όπως αναφέρει η έκθεση συμμόρφωσης, οι ελληνικές αρχές έχουν προχωρήσει σε μια μεγάλη άσκηση αλλαγών στις αντικειμενικές αξίες με στόχο τη σταδιακή εξίσωσή τους με τις τιμές της αγοράς.

Όπως τονίζεται στην έκθεση, οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί να αναπροσαρμόσουν σταδιακά τις αντικειμενικές αξίες σε ποσοστό τουλάχιστον 50% της εναπομείνασας διαφοράς με τις εμπορικές αξίες το 2019 και να τις ευθυγραμμίσουν πλήρως το 2020. Αυτό σημαίνει ότι θα επέλθουν σημαντικές αλλαγές και στον ΕΝΦΙΑ. Δηλαδή, οι συντελεστές που θα χρησιμοποιηθούν στη φετινή εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα αλλάξουν τόσο το 2019 όσο και το 2020, επιβαρύνοντας και ελαφρύνοντας ταυτόχρονα κάποια νοικοκυριά.

Η εξέλιξη αυτή θα αναγκάσει το οικονομικό επιτελείο να αναδιαρθρώσει πλήρως τον ΕΝΦΙΑ και ενδεχομένως από το 2019 ή το αργότερο το 2020 να ενταχθούν στον συμπληρωματικό φόρο και τα αγροτεμάχια. Δηλαδή, οι νέες τιμές μπορούν να εκτινάξουν τον ΕΝΦΙΑ στις φθηνότερες περιοχές και να μειώσουν σημαντικά τον φόρο στις ακριβές περιοχές.

Η νέα κυβέρνηση (καθώς οι νέες αντικειμενικές αξίες δεν πρόκειται να ανακοινωθούν πριν από τα τέλη του 2019) θα κληθεί να επανασχεδιάσει τον νέο φόρο ενδεχομένως και να τον αλλάξει. Σε κάθε περίπτωση, ο εισπρακτικός στόχος ύψους 2,65 δισ. ευρώ θα πρέπει να διατηρηθεί για τα επόμενα χρόνια.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης