Παρασκευή 19.04.2024 | Εορτάζουν: Φιλίππα, Φιλιππία, Φιλιώ

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/1117/29-03-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Το εκτιμώμενο χρονοδιάγραμμα της εγκατάστασης των οικίσκων για τους πλημμυροπαθείς της Φαρκαδόνας

ΤΟΠΙΚΑ04.04.2024 | 9:00 πμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Επτά μήνες μετά τις πλημμύρες και ενάμιση μήνα αφότου ήρθαν οι πρώτοι οικίσκοι στη Φαρκαδόνα, το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας απέστειλε στο Δήμο Φαρκαδόνας το έγγραφο με το οποίο ενημερώνει για την έλευση των οικίσκων!

Το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας ενέκρινε την παραχώρηση 28 οικίσκων μόλις στις 27-3-2024, μετά από τα μπαράζ επαφών που πραγματοποίησε το προηγούμενο διάστημα ο δήμαρχος Φαρκαδόνας Σπύρος Αγναντής, Να σημειωθεί ωστόσο ότι αυτή την στιγμή στη Φαρκαδόνα έχουν φτάσει 37 οικίσκοι και αναμένεται άμεσα να ξεκινήσουν οι εργασίες για την διαμόρφωση του χώρου για την τοποθέτηση τους. οι πρόσθετοι εννέα προέρχονται από δωρεές ιδιωτών.

Σύμφωνα με το έγγραφο, η  διάρκεια παραχώρησης δεν μπορεί να ξεπερνά τα 2 έτη από την ημερομηνία υπογραφής των σχετικών πρωτοκόλλων παράδοσης-παραλαβής μεταξύ του Υπουργείου και του Δήμου.

Ο Δήμος Φαρκαδόνας αναλαμβάνει την ευθύνη για την ανάδειξη των δικαιούχων των οικίσκων κατόπιν ελέγχου των δικαιολογητικών των αιτούντων πληγέντων δημοτών του, οι οποίοι θα πρέπει:

  • να είναι οι ιδιοκτήτες των οποίων οι κατοικίες όπου διέμεναν την ημέρα εκδήλωσης της φυσικής καταστροφής, κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλες ή επικίνδυνες για χρήση (σύμφωνα με το δελτίο επανελέγχου).
  • να διέμεναν μόνιμα στην πληγείσα κατοικία και τόσο οι ίδιοι, όσο και τα μέλη της οικογένειάς τους που συνοικούσαν στην πληγείσα κατοικία, να μη διαθέτουν άλλη κενή κατοικία ή δευτερεύουσα κατοικία, σε απόσταση μικρότερη των 25 χλμ. από την πληγείσα κατοικία, που να καλύπτει τις στεγαστικές τους ανάγκες (σύμφωνα με τις φορολογικές τους δηλώσεις Ε1, Ε2, Ε9).

Επίσης την υπόδειξη των χώρων τοποθέτησης των οικίσκων και της εξασφάλισης δυνατότητας σύνδεσης με τα δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης και παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

Αυτά γράφει το έγγραφο με τη γραφειοκρατία ωστόσο, να συνεχίζεται για την προσωρινή έστω αποκατάσταση των πλημμυροπαθών. Κι αυτό γιατί, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Φαρκαδόνας κ. Σπύρος Αγναντής, (ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΛΕΣΧΗ) απομένουν και άλλες διαδικασίες για την τοποθέτηση των οικίσκων και την εγκατάσταση σ’ αυτούς, των πρώτων πλημμυροπαθών. Αρχικά πριν από λίγες ημέρες εστάλη η έγκριση για τη διαδικασία διαμόρφωσης των απαραίτητων υποδομών (ύδρευση, αποχέτευση, ηλετροδότηση κλπ) στον επιλεχθέντα από τον Δήμο χώρο για την εγκατάσταση των οικίσκων. Η έγκριση αφορά τη διενέργεια διαγωνισμού και όχι απ’ ευθείας ανάθεση. Συνεπώς, καλώς εχόντων των πραγμάτων, ο διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχθεί εντός των επόμενων εβδομάδων. Σε περίπτωση που αναδειχθεί ανάδοχος (σε διάστημα περίπου ενάμιση μήνα) και δεν υπάρξουν ενστάσεις θα εγκατασταθεί ο εργολάβος και θα προχωρήσουν οι εργασίες. Όπως κι αν έχει όμως, η γραφειοκρατία… τρέχει όταν οι πλημμυροπαθείς εξακολουθούν να βρίσκονται στη δομή προσφύγων του Κουτσόχερου.

Ως προς τα κριτήρια με τα οποία θα επιλεχθούν οι πλημμυροπαθείς που εγκατασταθούν στους οικίσκους, ο κ. Αγναντής τόνισε ότι θα υπάρξει δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος από την πλευρά του Δήμου. Από ‘κει και έπειτα θα υπάρξει προτεραιοποίηση με εκείνους που έχουν σπίτια τα οποία έχουν χαρακτηριστεί μη κατοικίσιμα (κόκκινα) να έχουν προβάδισμα.

Πέραν του στεγαστικού οι ανοιχτές πληγές στα χωριά της Φαρκαδόνας απαιτούν μεγάλα ποσά για να επουλωθούν. Όπως ανέφερε ο κ. Αγναντής, ήδη έχουν τεκμηριωθεί μέσω εγγράφων, ποσά ύψους 4,5 εκ. ευρώ από την πλευρά του Δήμου, χωρίς ωστόσο, αυτά να είναι αρκετά για να καλυφθεί όλη η έκταση των προβλημάτων στην περιοχή. Πάντως, ο κ. Αγναντής τόνισε ότι δεν έχουν αποδοθεί ακόμη χρήματα από την κεντρική διοίκηση.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης