Δευτέρα 21.09.2020 | Εορτάζουν: Ίωνας, Ιωνάς, Ίων, Ιωνία

Το φαινόμενο των fake news επιτρέπει στην προπαγάνδα να γίνει viral!

ΠΟΛΙΤΙΚΗ12.11.2018 | 6:07 μμ

Γράφει ο/η

Λάζαρος Μάμαλης

Γράφει ο/η Λάζαρος Μάμαλης

Σάββατο πρωί σε καφετέρια του πεζοδρόμου της Ασκληπιού για γρήγορο καφέ πριν την εφημερίδα, έρχεται δίπλα μου ένας φίλος από τα παλιά. Μετά τα τυπικά «τι κάνεις; πως είσαι;», που λέει: Ποιος πολιτικός του ΠΑΣΟΚ είχε 19 εκατομμύρια σε τοίχο σε σπίτι στο Ψυχικό; Δεν ξέρω του απαντάω. Καλά, μου λέει, τι δημοσιογράφος είσαι; Το γράφουν όλα τα σάιτ. Ποια σαιτ, του απαντάω; Το τάδε, το δείνα, μου λέει… Απ’ αυτά, δηλαδή που μέρα παρά μέρα βλέπουν τον ρωσικό στόλο να κατεβαίνει στη Μεσόγειο και να ξεσπά τρίτος παγκόσμιος πόλεμος και τον Ερντογάν να έχει ήδη δώσει το σήμα για κατάληψη δυο – τριών νησιών του Αιγαίου. Είναι τα ίδια σάιτ γνωρίζουν τι κάνει στην κρεβατοκάμαρά του ο χ υπουργός και τι εσώρουχα φοράει η ψ υφυπουργός!
Παρότι δεν έχω σε καμία απολύτως υπόληψη αυτά τα σάιτ, ούτε βέβαια την εφημερίδα που πρωτοέγραψε την… fake (κατά την ελληνική αστυνομία) είδηση, η αλήθεια είναι ότι μπήκα στον κόπο και σήκωσα το κινητό μου τηλέφωνο. Πήρα δύο –τρεις συναδέρφους των Αθηνών μήπως και ξέρουν κάτι. Και οι τρεις γέλασαν… Όχι πως δεν θα μπορούσε να ισχύει αλλά με τις πηγές που τους ανέφερα.
… Γέλασαν- ξεγέλασαν η αλήθεια είναι ότι ακόμη και σήμερα, ένα μεγάλο μέρος όλων όσων διάβασαν αυτή την είδηση την οποία με ευκολία αναπαρήγαγαν διάφοροι «ψεκασμένοι» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πήραν πολλά like, εξακολουθούν να την πιστεύουν. Είτε γιατί δε διάβασαν τη διάψευση είτε γιατί θεωρούν ότι κάποιοι πήγαν να το «κουκουλώσουν».
Το φαινόμενο των fake news, έχει στήσει στη δημοκρατία μια πολύ έξυπνη παγίδα. Αν το Facebook δεν αντιδράσει στο φαινόμενο των fake news, επιτρέπει στην προπαγάνδα να γίνει viral.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
Η φρέσκια γεύση που δίνετε στην ημέρα σας... Nature Spot e-shop