Κυριακή 03.12.2023 | Εορτάζουν: Γλυκέριος, Γλυκερός

Το όφελος από τη μείωση του ΦΠΑ σε εστίαση, τρόφιμα, ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ08.05.2019 | 5:33 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Το όφελος από τη μείωση του ΦΠΑ σε εστίαση, τρόφιμα, ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο

 

Στα επίπεδα του 2015 επιστρέφει ο συντελεστής ΦΠΑ για τα τρόφιμα και την εστίαση από την 1η Ιουνίου σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε, χθες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ταυτόχρονα μειώνεται ο ΦΠΑ στο 6% (από 13%) στην ενέργεια και συγκεκριμένα στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο φυσικό αέριο τόσο για τα νοικοκυριά όσο και τις επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Καθημερινή:

  • Μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα. Από την 1η Ιουνίου επιστρέφουν στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% όλα τα τρόφιμα. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2015 δεκάδες τρόφιμα που μέχρι τότε επιβαρύνονταν με 13%, αποφασίστηκε να υπαχθούν στον συντελεστή 23% και εν συνεχεία, από την 1η Ιανουαρίου 2016 ο συντελεστής αυξήθηκε στο 24%. Οι καταναλωτές θα δουν τις λιανικές τιμές να μειώνονται κατά 8%-9% στα εξής είδη: κρέατα, μαλακόστρακα και μαλάκια, συκώτια, αυγά, μπαχαρικά, μαστίχα, σπορέλαια, παρασκευάσματα κρεάτων, ψαριών, μαλακίων και μαλακοστράκων, ζάχαρη και παρασκευάσματα ζάχαρης, κακάο και παρασκευάσματα κακάο, παρασκευάσματα με βάση τα δημητριακά, τα αλεύρια, τα άμυλα και το γάλα, παρασκευάσματα λαχανικών, καρπών και φρούτων, ξίδια και υποκατάστατα αυτών, αλάτι.
  • Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση. Από την 1η Ιουνίου ο ΦΠΑ στην εστίαση μειώνεται σε 13% από 24% σήμερα. Πρόκειται για τον κλάδο με τη μεγαλύτερη φοροδιαφυγή και πολύ δύσκολα η μείωση θα περάσει στις τιμές καταναλωτή. Οι επιχειρήσεις εστίασης –και κυρίως αυτές που δεν ανήκουν σε οργανωμένες αλυσίδες– πολύ συχνά δεν εκδίδουν αποδείξεις ή εκδίδουν για μέρος της κατανάλωσης που γίνεται. Υπό κανονικές συνθήκες, χωρίς τα ποτά, θα πρέπει οι καταναλωτές να δουν όφελος της τάξεως του 8%-9%. Σημειώνεται ότι το μέτρο έχει ήδη εξαγγελθεί από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Τον Σεπτέμβριο του 2011, έπειτα από απαίτηση της τρόικας και στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου, ο ΦΠΑ στην εστίαση αυξήθηκε από 13% σε 23%. Δύο χρόνια αργότερα, τον Αύγουστο του 2013, μετά την επιμονή της τότε κυβέρνησης, ο ΦΠΑ στην εστίαση επανήλθε στο 13%. Τον Ιούλιο του 2015, μετά τα δραματικά γεγονότα που οδήγησαν στα capital controls και στο τρίτο μνημόνιο, ο ΦΠΑ στην εστίαση αυξήθηκε σε 23% και από την 1η Ιανουαρίου 2016 σε 24%.
  • Μείωση ΦΠΑ στην ενέργεια. Από την 1η Ιουνίου ο ΦΠΑ σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο μειώνεται από τον χαμηλό συντελεστή 13% στον υπερμειωμένο 6%, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα νοικοκυριά. Σημειώνεται ότι ο ΦΠΑ επιβάλλεται στις χρεώσεις προμήθειας και στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις και όχι στα δημοτικά τέλη και στο ανταποδοτικό τέλος της ΕΡΤ. Για παράδειγμα, για χρεώσεις ρεύματος 60 ευρώ, η επιβάρυνση σήμερα από τον ΦΠΑ ανέρχεται σε 7,80 ευρώ, ενώ με τη μείωση θα περιοριστεί σε 3,6 ευρώ.

 

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης