Κυριακή 02.10.2022 | Εορτάζουν: Κυπριανός, Κυπριανή, Ιουστίνη, Ιούστα, Γιούστα, Ιουστίνα, Γιουστίνα, Γιουστίνη

Το φερόμενο ως αξίωμα ότι ο Αλέξης Τσίπρας εδραίωσε, ως βασική συνιστώσα του δικομματισμού, τον ΣΥΡΙΖΑ, πλέον αμφισβητείται.

Το πολιτικό σκηνικό ανασυντίθεται μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ Χωρίς κατηγορία30.05.2019 | 5:10 μμ

Γράφει ο/η

Λάζαρος Μάμαλης

Γράφει ο/η Λάζαρος Μάμαλης

Όσοι επιχειρούν να ανιχνεύσουν το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου με βάση τα ποσοστά των ευρωεκλογών ας ανατρέξουν στην πρόσφατη πολιτική ιστορία της χώρας στις διπλές εκλογές του 2012 του Μαΐου και του Ιουνίου. Οι ισχυρές τάσεις που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του ενός περίπου, μήνα που μεσολάβησε από την μια εκλογή στην άλλη, οδήγησαν σε ανασύνθεση των δυνάμεων των πολιτικών κομμάτων με περαιτέρω συρρίκνωση (τότε) των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ και την ενίσχυση (κατά δέκα περίπου ποσοστιαίες μονάδες) τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΣΥΡΙΖΑ που αναδείχθηκαν στο νέο δίπολο του δικομματισμού.

Η δυναμική της  τότε  προεκλογικής περιόδου αποδείχθηκε η μεγαλύτερη που έχει παρατηρηθεί ιστορικά μέχρι σήμερα, σαφώς μεγαλύτερη από την αντίστοιχη που παρατηρήθηκε και στις πρώτες εκλογές του Μαΐου. Οι εξελίξεις των δύο τελευταίων εβδομάδων υπήρξαν ραγδαίες, συνεχίστηκαν μέχρι και την ημέρα των εκλογών και επηρέασαν καθοριστικά το αποτέλεσμα.

Το συγκεκριμένο ιστορικό παράδειγμα, μπορεί να αξιοποιηθεί για ασφαλέστερη προσέγγιση των δεδομένων ενόψει των εκλογών του Ιουλίου. Η δυναμική της διαφοράς των 9,5 ποσοστιαίων μονάδων είναι δεδομένη για τη Νέα Δημοκρατία ενισχύοντας το ηγετικό προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Παράλληλα, η ψυχολογία της βαριάς ήττας που κατέχει τον ΣΥΡΙΖΑ και η εσωστρέφεια που επέφερε, λειτουργεί υπονομευτικά στην προσπάθεια  συγκράτησης των φυγόκεντρων τάσεων. Το φερόμενο ως αξίωμα ότι ο Αλέξης Τσίπρας εδραίωσε, ως βασική συνιστώσα του δικομματισμού, τον ΣΥΡΙΖΑ, πλέον αμφισβητείται. Η συγκεκριμένη πραγματικότητα αναμένεται να δημιουργήσει αλληλεπιδράσεις και στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ, δυνάμεις του οποίου αντιλαμβάνονται την ιστορική ευκαιρία να επαναδιεκδικήσει το κόμμα τους,  την επικυριαρχία στο χώρο της κεντροαριστεράς. Υπ’ αυτό το πρίσμα καλείται η ηγεσία του να απεγκλωβιστεί από τη λογική της αυτοσυντήρησης που τη διακατέχει έως τώρα και να το αναδείξει, σε πρωταγωνιστή στο πολιτικό σκηνικό. Εάν δεν τα καταφέρει είναι βέβαιο ότι θα αμφισβητηθεί.

Συμπερασματικά. Όσοι αρέσκονται σε προσθαφαιρέσεις ποσοστών για να εκτιμήσουν το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών και δεν αντιλαμβάνονται τη δυναμική, τα ρεύματα και τις προκλήσεις που προέκυψαν από τα αποτελέσματα της κάλπης της περασμένης Κυριακής,  ίσως εκπλαγούν από τα αποτελέσματα της κάλπης.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης