Σάββατο 20.08.2022 | Εορτάζουν: Ηλιόδωρος, Ηλιοδώρα, Ελεοδώρα, Έλντα, Θεοχάρης, Θεοχαρούλα, Χαρούλα, Σαμουήλ, Σαμουήλος, Σαμουήλης, Σαμουέλος, Σαμουηλία, Σαμουήλα, Σαμουέλα,Ορέστης, Ορεστιάς, Ορεστία, Ορεστιάδα

Το Ζάρκο επισκέφτηκαν γεωπόνοι της Περιφέρειας

ΤΟΠΙΚΑ20.06.2019 | 6:22 μμ

Γράφει ο/η Θανάσης Τσαγγαράς

Κάθε μέρα που περνά αποκαλύπτεται ολοένα και περισσότερο το μέγεθος των καταστροφών που υπέστησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι της κοινότητας Ζάρκου του Δήμου Φαρκαδόνας από την θεομηνία που έπληξε το χωριό αργά το απόγευμα της περασμένης Τρίτης.

Όπως είναι γνωστό στο χωριό του Ζάρκου τα ακραία φαινόμενα που επικράτησαν για 1 περίπου ώρα και συνδυαζόταν από ισχυρή χαλαζόπτωση, ανεμοθύελλα και ισχυρή νεροποντή, είχαν ως συνέπεια να προκληθούν τεράστιες ζημιές σε μέρος καλλιεργειών, αλλά και σε σταβλικές εγκαταστάσεις, όπως και στην αγροτική οδοποιία.

Με εντολή του αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων κ. Χρήστου Μιχαλάκη και μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τις πληγείσες περιοχές επισκέφτηκε κλιμάκιo της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, αποτελούμενο από γεωπόνους της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας.

Οι υπάλληλοι προέβησαν σε εκτίμηση της έκτασης και του ύψους των ζημιών δίνοντας τις κατάλληλες οδηγίες για την εφαρμογή από τους παραγωγούς καλλιεργητικών φροντίδων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις το σύνολο των στρεμμάτων που επλήγησαν από το χαλάζι ανέρχεται σε 1.250 στρέμματα. Αναλυτικά κατ’ είδος καλλιέργειας και κατ’ εκτίμηση: Βαμβάκι 1.000 στρέμματα, Αμυγδαλιές 170 στρέμματα, Σιτηρά, 70 στρέμματα, Αμπέλια 10 στρέμματα.

Μετά από επικοινωνία με τον ΕΛΓΑ Λάρισας ζητήθηκε επίσπευση της διαδικασίας εξατομίκευσης των ζημιών με τη λήξη των δηλώσεων ζημιάς στους ανταποκριτές του Δήμου.

Ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό για τις ζημιές που προκληθήκαν στο φυτικό κεφάλαιο και από κοινού ανταποκρίθηκαν στην αποκατάσταση τους, στο επαρχιακό και οδικό δίκτυο με την έγκαιρη κινητοποίηση μηχανημάτων της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων σε συνεργασία με τον Δήμο Φαρκαδόνας και τον πρόεδρο της κοινότητας Ζάρκου κ. Γιάννη Βούλγαρη.

«Η στήριξη των αγροτών θα πρέπει να είναι άμεση ειδικά όταν πρόκειται για εκτεταμένες καταστροφές που οφείλονται σε ακραία καιρικά φαινόμενα, ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση τους στις καλλιέργειες τους καθώς και των κτηνοτρόφων στα ποιμνιοστάσια τους.», τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Χρήστος Μιχαλάκης.

Οι πληγέντες αγρότες μετά την αναγγελία των ζημιών στο ΕΛΓΑ θα μπορούν να απευθύνονται στο ΚΕΠ της Φαρκαδόνας προκειμένου στο αμέσως επόμενο διάστημα να ξεκινήσουν οι εκτιμήσεις των γεωπόνων για την αποζημίωση.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης