Παρασκευή 28.01.2022 | Εορτάζουν: Παλλάδιος, Παλάδιος, Παλλάδης, Παλάδης, Χάρις,

Έντονη κριτική από τον Αλ. Τσίπρα

Τον χάρτη της επόμενης μέρας παρουσίασε ο πρωθυπουργός στη Βουλή

ΠΟΛΙΤΙΚΗ30.04.2020 | 12:48 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Τρίμηνη παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας αλλά και των επιδομάτων ειδικού σκοπού για όσο διάστημα οι επιχειρήσεις θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή λόγω της πανδημίας του κοροναϊού εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής.

Το συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης για προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά και τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων, όπως είπε θα παρουσιάσει σήμερα το απόγευμα η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Κατά τη  διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση κατά του κοροναϊού , ενώ όπως είπε αναφερόμενος στην κρίση που προκλήθηκε ότι οι συνέπειες θα είναι δραματικές και πολυεπίπεδες

«Καμία κρίσιμη ανάγκη δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη δημοκρατική ευαισθησία και την υποχρέωση της κυβέρνησης να λογοδοτεί», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έναρξη της ομιλίας του στη Βουλή.

Η Βουλή συνεχίζει να λειτουργεί, επεσήμανε και απηύθυνε έκκληση να σταματήσει στη δημόσια αντιπαράθεση αυτή τη συζήτηση για τον τρόπο που λειτούργησε το κοινοβούλιο τους τελευταίους μήνες.

Τόνισε ότι η Βουλή δεν θα κλείσει το καλοκαίρι και θα συνεχίσει κανονικά τη λειτουργία της.

Τους τελευταίους 2 μήνες η κυβέρνηση προστάτεψε την υγεία των ελλήνων πολιτών. Δαπανήσαμε συνειδητά πολλούς πόρους προκειμένου καταρχάς να υπερασπιστούμε το υπέρτατο αγαθό, αυτό της υγείας των πολιτών, είπε και πρόσθεσε οτι είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων όπως αυτός έχει εξαγγελθεί» είπε χαρακτηριστικά.

«Την επιτυχία που είχαμε δεν την πιστώνεται η κυβέρνηση, αλλά συνολικά ο ελληνικός λαός», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Πετύχαμε τον πρώτο στόχο μας που ήταν η υγειονομική αντιμετώπιση της πανδημίας, λέγοντας ότι άλλες χώρες δεν τα κατάφεραν.

«Η κρίση αυτή θέτει σε κίνδυνο ταυτόχρονα όλα όσα συγκροτούν τη φύση και την υπόσταση του ανθρώπου. Η απειλή αυτή αφορά τους πάντες, όλες τις χώρες, δεν κάνει κανένα κοινωνικό διαχωρισμό και η πηγή της παραμένει αόρατη», είπε και τόνισε ότι η κυβέρνηση  είναι ο θεματοφύλακας της κοινωνικής συνοχής.

Η επιτυχία στην αντιμετώπιση  της υγειονομικής κρίσης θα είναι και το διαβατήριο για την ανάταξη που θα ακολουθήσει, είπε και αναφέρθηκε στο σχέδιο της κυβέρνησης για την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Η υγεία των πολιτών θα αποτελούν την κοινή μας πυξίδα.

Αναφερόμενος στο θέμα της αναστολής των συμβάσεων είπε οτι η  Ελλάδα ήταν η πρώτη και μόνη χώρα που απαγόρευσε τις απολύσεις  ενώ πρόσθεσε ότι οι ασφαλιστικές εισφορές καλύπτονται από το κράτος, αλλά και τα ενοίκια μειώνονται για 40%, ενώ ισχύει γενική παράταση κάθε είδους καταβολής προς το δημόσιο.

«Ουδέποτε σημειώθηκαν ελλείψεις στα νοσοκομεία μας στον απαραίτητο υγειονομικό εξοπλισμό», τονίζοντας ότι δόθηκε ένα πραγματικός πόλεμος για τις προμήθειες και τον κερδίσαμε. ενώ αναφέρθηκε στις χορηγούς που υποστήριξαν την εθνική προσπάθεια στη μάχη κατά του κοροναϊού.

Ο πρωθυπουργός ανέβασε τους τόνους τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πλειοδοτώντας εκ του ασφαλούς  ζητούσε να διατεθούν πολλά δισ. σε ένα φιλόδοξο σχέδιο που ποτέ δεν αποκάλυψε. Περιμένω την τοποθέτηση του κ. Τσίπρα. Η αντιπολίτευση προτείνει «ξοδέψτε» χωρίς να λέει πότε και για ποιους.

Το λεφτόδεντρο μαράθηκε οριστικά το 20215, είπε και δεν πρόκειται να ξαναπετάξει φύλλα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να επιτάξουμε τις ιδιωτικές κλινικές. Είχαμε πει ότι αν χρειαστεί έχουμε όλα τα νομοθετικά εργαλεία για να τα αξιοποιήσουμε. Ευτυχώς δεν χρειάστηκε. Αν το κάναμε θα είχαμε πληρώσει 57 εκατ. σε περιττές αποζημιώσεις, τόνισε.

Επεσήμανε ότι η οικονομία δέχθηκε ένα μεγάλο πλήγμα, αλλά κατάφερε να στηρίξει τις επιχειρήσεις.

«Στόχος τώρα η υγεία των συμπολιτών μας να επεκταθεί και στην οικονομία» είπε και πρόσθεσε ευτυχώς λίγοι θεωρούν αυτή την επιτυχία μόνο επιτυχία της κυβέρνησης και βρίσκουν ευκαιρία να την αμφισβητήσουν. Αυτό δείχνει μικρότητα.

Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην έξοδο από την κρίση, βγαίνει από την πανδημία με νέα όπλα που σφυρηλατήθηκαν στη διάρκειά της. Μια κρίση που αφορούσε πρωτίστως την υγεία, μετατράπηκε σε επιταχυντή ψηφιακών μεταρρυθμίσεων του κράτους.

Μέχρι να αρθεί και η τελευταία αρνητική επίπτωση της πανδημίας η κυβέρνησης θα εξακολουθεί να χορηγεί την αποζημίωση ειδικού σκοπού και τα επιδόματα σε ανέργους.

Όσοι επιστρέφουν στη δουλειά σε συνθήκες μειωμένου ωραρίου και τζίρου θα δουν τις αποδοχές τους να ενισχύονται από το κράτος είπε

Η προστασία της πρώτης κατοικίας θα παραταθεί έως το τέλος Ιουλίου του 2020, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια θα τεθεί ένα νέο πρόγραμμα Γέφυρα το οποίο θα επιδοτεί την δανειοδότηση των πολιτών από το κράτος.

Σχετικές, μάλιστα ανακοινώσεις όπως είπε θα γίνουν σήμερα στις 5 το απόγευμα από το οικονομικό επιτελείο.

Με το νέο πρόγραμμα Γέφυρα  όπως είπε θα επιβραβεύονται οι συνεπείς δανειολήπτες που έχουν πληγεί οικονομικά από τον κοροναϊό.

 

Έντονη κριτική από Αλ. Τσίπρα

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικό στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας ο οποίος βρίσκεται αυτή την ώρα στο βήμα της Βουλής.

«Αυτούς που τώρα αποκαλείται ήρωες τους καταδικάζατε  σε τριτοκοσμικές αμοιβές . Η κυβέρνησή σας έπραξε το αυτονόητο, και το λέω με τη θετική έννοια του όρου. Το αυτονόητο όμως δεν αρκεί ειδικά όταν συνοδεύεται από παραλείψεις και προσπάθειες πολιτικής εκμετάλλευσης».

Γίνατε τώρα υπερασπιστές του ΕΣΥ

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό ότι ξαφνικά γίνατε υπερασπιστές του ΕΣΥ ενώ τον κατηγόρησε ότι δεν έγιναν μόνιμες προσλήψεις.

«Ο κόσμος που έβαλε πλάτη για να γλιτώσουμε τα χειρότερα , έδωσε χώρο στην αλληλεγγύη . Ο ανώνυμος κόσμος δεν μας έδωσε και δεν σας έδωσε καμία εξουσιοδότηση και καμία λευκή επιταγή. Μας έδωσε χρόνο για να απαλλαγούμε από ιδεοληψίες» τόνισε.

Τώρα είναι η σειρά της κυβέρνησης να πράξει το καθήκον της και να πορευτεί με σχέδιο που εμπνέει εμπιστοσύνη και όχι ανασφάλεια.

«Ποια είναι η λογική να ανοίξουν γυμνάσια , β και γ λυκείου και κυρίως τα δημοτικά. Ειλικρινά δυσκολεύομαι να καταλάβω γιατί σε ένα θέμα που διχάζει την επιστημονική πήρατε αυτή την απόφαση» είπε για να προσθέσει.

«Γιατί παίρνετε το ρίσκο με το άνοιγμα των σχολείων. Ίσως να οφείλεται στην επιθυμία σας να δρέψετε δάφνες νικητή και στη βιασύνη σας να προσποιηθείτε ότι τάχα επιστρέψατε στην κανονικότητα ενώ γνωρίζετε ότι κανονικότητα για πολύ ακόμη δεν θα υπάρχει».

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στον πρωθυπουργό και για το θέμα με τα voucher των επιστημόνων. «Γιατί ο κ. Βρούτσης είναι στη θέση του μετά το θέμα με τα voucher. Είναι μία σκιά που θα σας ακολουθεί» ανέφερε ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για απευθείας αναθέσεις σε φιλικές εταιρίες από τα υπουργεία Παιδείας και Μετανάστευσης.

Σε άλλο σημείο ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση σχετικά με τα 20 εκ. ευρώ που δόθηκαν στα μέσα ενημέρωσης.

«Αποφασίσατε να δώσετε χωρίς διαφάνεια 20 εκ. ευρώ στα μέσα ενημέρωσης . Χρειάζεται ενίσχυση ο Τύπος ? Προφανώς και χρειάζεται. Γιατί όμως  αποκλείεται  τα Μέσα που δε σας είναι αρεστά. Πρόκειται για απόπειρα εξαγοράς και εκβιασμού επιβράβευσης των φρονίμων και τιμωρίας των ατάκτων. Αν δεν είναι αυτό ερωτοτροπία με τον ολοκληρωτισμό, τότε δεν καταλαβαίνουμε την έννοια της λέξης».

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
ΠΕΠ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 2014-2020