Σάββατο 24.02.2024 | Εορτάζουν: Θεόδωρος, Θοδωρής, Θόδωρος, Θεοδώρα, Δώρα, Θοδώρα, Δωρούλα, Ντόρα

Τώρα που ανοίγει το χωροταξικό των δήμων ευκαιρία για ορεινούς δήμους στο Ν. Τρικάλων

ΤΟΠΙΚΑ06.07.2018 | 11:04 πμ

Γράφει ο/η

Λάζαρος Μάμαλης

Γράφει ο/η Λάζαρος Μάμαλης

Ο Ραγκούσης έφερε τον «Καλλικράτη» και τώρα ο Σκουρλέτης τον «Κλεισθένη». Από τον «Καλλικράτη» του κ. Ραγκούση έμεινε η συγχώνευση των δήμων σε ευρύτερους ΟΤΑ και τώρα με τον «Κλεισθένη» η συζήτηση μάλλον εξαντλείται στην απλή αναλογική που εισάγει στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ο «Κλεισθένης» φέρνει και αλλαγές στο χωροταξικό που παρέμεινε ανέγγιχτο μετά τον «Καλλικράτη». Περιορισμένες αλλαγές, όπως στη Λέσβο την οποία σπάει σε δύο δήμους αλλά και μόνο που άνοιξε το χωροταξικό αποτελεί μια ευκαιρία για να συζητηθεί και η περίπτωση των τεσσάρων δήμων στο Νομό Τρικάλων.

Αυτά τα επτά χρόνια που πέρασαν βγήκαν κάποια συμπεράσματα.

Το σημαντικότερο ίσως απ’ αυτά είναι ότι το χωροταξικό των δήμων μας είναι δυσλειτουργικό. Ήταν λάθος της τότε τοπικής ηγεσίας του τοπικού ΠΑΣΟΚ (βουλευτές, Ν.Ε. κλπ) να προκρίνει τη δημιουργία μόνο τεσσάρων δήμων σε ένα νομό που το 70% της έκτασής του είναι ορεινό. Όσοι έχουν ή είχαν την εμπειρία της διαχείρισης των δήμων Πύλης και Καλαμπάκας συμφωνούν στην εκτίμηση ότι θα έπρεπε να δημιουργηθούν δύο ακόμη δήμοι στα ορεινά. Ένας στην περιοχή του Ασπροποτάμου και ένας στο ορεινό κομμάτι του δήμου Πύλης.

Δεδομένου ότι το χωροταξικό άνοιξε από τον κ. Σκουρλέτη είναι ευκαιρία να συζητηθεί το χωροταξικό και των δικών μας δήμων. Όχι με τα ίδια κοντόφθαλμα μικροκομματικά κριτήρια που έγινε ενόψει του «Καλλικράτη» αλλά με γνώμονα τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Κι αυτή η συζήτηση δεν μπορεί παρά να αρχίσει με πρωτοβουλία των ίδιων των τοπικών κοινωνιών.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης