Δευτέρα 28.11.2022 | Εορτάζουν: Ειρήναρχος

Τραμπ: Άλλαξαν οι σχέσεις με τη Ρωσία – Πούτιν: Ειλικρινείς συνομιλίες

ΔΙΕΘΝΗ16.07.2018 | 7:28 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Για ένα πολύ παραγωγικό διάλογο με τον ρώσο ομόλογό του έκανε λόγο ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση κορυφής, στο Ελσίνκι. Για μια ακόμη φορά, πάντως, ο Τραμπ δήλωσε ευθέως πως βάζει πρώτα «το καλό για την Αμερική και τον αμερικανικό λαό»

Ο αμερικανός πρόεδρος επισήμανε πως οι δύο χώρες είχαν τις χειρότερες σχέσεις αλλά αυτό άλλαξε πριν τέσσερις ώρες. «Ο Πούτιν είναι καλός ανταγωνιστής. Η λέξη «ανταγωνιστής» είναι φιλοφρόνηση. Θα ανταγωνιστούμε τη Ρωσία με μεγάλη επιτυχία όσον αφορά τον αγωγό φυσικού αερίου» τόνισε.

«Οι διαφωνίες των δυο χωρών είναι γνώστες, αλλά πρέπει να βρούμε τρόπους συνεργασία» σημείωσε ο Τραμπ, επιμένοντας στη διαδικασία του διαλόγου όπως έκαναν οι δυο χώρες στον Ψυχρό Πόλεμο.

«Ακόμα και κατά τη διάρκεια των εντάσεων του Ψυχρού Πολέμου, όταν ο κόσμος φαινόταν πολύ διαφορετικός από αυτόν που είναι σήμερα, η Ρωσία και οι ΗΠΑ μπόρεσαν να διατηρήσουν έναν ισχυρό διάλογο» επεσήμανε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε, παράλληλα, ότι συζήτησε με τον ρώσο ομόλογό του την εμπλοκή ρώσων πρακτόρων στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. «Θεώρησα ότι αυτό πρέπει να γίνει κατ’ ιδίαν» επισήμανε μάλιστα.

«Όλοι ευθυνόμαστε που δεν είχαμε διάλογο νωρίτερα. Νομίζω ότι ήμασταν ανόητοι, νομίζω ότι οι ΗΠΑ ήταν πολύ ανόητες. Έχουμε κάνει και οι δυο λάθη, αλλά η έρευνα για τις αμερικανικές εκλογές ήταν καταστροφική για τη χώρα μας, δεν υπήρχε συμπαιγνία στις προεδρικές εκλογές. Δεν υπήρχε δυνατότητα συμπαιγνίας, δεν τον γνώριζα καν τον Πούτιν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Βλ. Πούτιν

Για ειλικρινείς συνομιλίες με τον Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά την έναρξη της ομιλίας του στη συνέντευξη Τύπου μετά την συνάντηση κορυφής. Δεν παρέλειψε ωστόσο να αναφερθεί στις τεταμένες σχέσεις που βιώνουν οι δύο χώρες, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως «ο Ψυχρός Πόλεμος έχει τελειώσει εδώ και χρόνια».

Ο Πούτιν δήλωσε ότι έκανε συγκεκριμένες προτάσεις στον Τραμπ αναφορικά με τον έλεγχο των εξοπλισμών. «Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε διάλογο για την ισορροπία των πυρηνικών όπλων» είπε ο Πούτιν.

«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε διάλογο για την ισορροπία των πυρηνικών όπλων» είπε ο ρώσος ηγέτης, προσθέτοντας ότι η Μόσχα θεωρεί ότι πρέπει οι δύο πλευρές να συνεργαστούν για την επέκταση της συνθήκης START.

Επιπλέον, ο Βλαντίμιρ Πούτιν επεσήμανε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ του έθεσε το θέμα της «πιθανής» εμπλοκής της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές. «Η Ρωσία δεν παρενέβη ποτέ και δεν σχεδιάζει να παρέμβει στην εσωτερική πολιτική των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των εκλογών» υπογράμμισε ο Πούτιν.

«Αν υπάρχουν οποιαδήποτε τέτοια στοιχεία, αν προκύψουν τέτοια πράγματα, είμαστε έτοιμοι να τα συζητήσουμε μαζί» πρόσθεσε.

«Σήμερα, τόσο η Ρωσία όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν μια εντελώς νέα σειρά προκλήσεων» τόνισε ο Πούτιν, υπογραμμίζοντας πως ο Ψυχρός Πόλεμος ανήκει στο παρελθόν. Χαρακτήρισε, δε, τις διαπραγματεύσεις με τον Τραμπ ως τα «πρώτα βήματα για τη βελτίωση αυτής της σχέσης και για την αποκατάσταση ενός αποδεκτού επιπέδου εμπιστοσύνης».

Υπάρχουν οι συνθήκες για μια αποτελεσματική συνεργασία στο θέμα της Συρίας, πρόσθεσε ο ρώσος ηγέτης, ενώ αναφορικά με τις εξελίξεις με τη Βόρεια Κορέα, ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους δήλωσε ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εμπλοκή του Ντόναλντ Τραμπ.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης