Τρίτη 27.07.2021 | Εορτάζουν: Παντελεήμων, Παντελεήμωνας, Παντελής, Παντελεήμονας, Παντελάκης, Παντέλος, Παντελίτσα, Παντελίνα, Παντελεούσα

Τρίκαλα: Νέα ευρεία σύσκεψη επιμελητηρίων για στήριξη και ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα παραγωγής

ΤΟΠΙΚΑ04.08.2018 | 2:08 μμ

Γράφει ο/η

Αποστόλης Ζώης

Γράφει ο/η Αποστόλης Ζώης

Με πρωτοβουλία του Προέδρου του Επιμελητηρίου Τρικάλων κ. Γιαγιάκου, πρόεδροι Ελληνικών Επιμελητηρίων με κοινό χαρακτηριστικό τους, το ενδιαφέρον για τη στήριξη και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα παραγωγής, βρέθηκαν τον περασμένο μήνα στα Τρίκαλα. Επρόκειτο για πρωτοβουλία της διοίκησης του Επιμελητηρίου Τρικάλων, καθώς είναι το πρώτο στην Ελλάδα που ίδρυσε αγροτικό τμήμα και υλοποιεί αρκετά χρόνια τώρα δράσεις προς ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα. Σύμφωνα με δηλώσεις στην ΕΡΕΥΝΑ του προέδρου του Επιμελητηρίου κ. Γιαγιάκου, στο τέλος του ερχόμενου Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου, καθώς δεν έχει καθοριστεί επακριβώς η ημερομηνία, θα γίνει νέα σύσκεψη στα Τρίκαλα προκειμένου να διευρυνθεί το Σύμφωνο και από άλλα Επιμελητήρια που θέλουν να αναπτύξουν δράσεις για τον πρωτογενή τομέα.

Σκοπός

Σκοπός της σύσκεψης, τον περασμένο Ιούλιο, όπως αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση του Επιμελητηρίου, ήταν  η δημιουργία δικτύου για σχεδιασμό και υλοποίηση από κοινού, μια σειρά συλλογικών δράσεων προς όφελος του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα. Βαθιά πεποίθηση του προέδρου του Επιμελητηρίου Τρικάλων είναι ότι με τη συνεργασία, όπως ο ίδιος ανέφερε, μπορούν να πετύχουν περισσότερα αποτελέσματα προκειμένου να γίνει η Ελλάδα ο λαχανόκηπος, ο ανθόκηπος και ο οπωρώνας της Ευρώπης. Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο κ. Γιαγιάκος τους παρουσίασε πολύ συνοπτικά τις κυριότερες από τις δράσεις που έχει υλοποιήσει έως τώρα το Επιμελητήριο Τρικάλων. Ειδικότερα, τους ενημέρωσε ότι έχουν γίνει ολοκληρωμένες μελέτες όπως η πρόταση που κατατέθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη δημιουργία του «Μεσογειακού Πράσινου Θερμοκηπίου», το οποίο θα βασίζεται στην υδροπονία και θα έχει ως βασικές πηγές ενέργειας, την γεωθερμία και το βιοαέριο. Όπως επίσης και η ολοκληρωμένη πρόταση για δενδροκαλλιέργειες από ομάδες παραγωγών, πιστεύοντας ότι η συλλογική δράση μέσω των ομάδων παραγωγών είναι μονόδρομος για την ανάπτυξη των δυναμικών καλλιεργειών στην Ελλάδα. Μέσα από ένα δίκτυο συνεργασίας που διατηρεί με Πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα και επιμελητήρια στο εξωτερικό, ανταλλάσει τεχνογνωσία και παρακολουθεί τις καλές πρακτικές στην Ευρώπη.

Παράλληλα, μέσω προγραμματικής σύμβασης με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, προωθείται η καλλιέργεια αρωματικών φυτών και βοτάνων πάντα με τη λογική των ομάδων παραγωγής μιας και η περιοχή του Κόζιακα είναι το βουνό με την μεγαλύτερη ποικιλία βοτάνων στην Ελλάδα. Ταυτοποιήθηκε η ρίγανη που αυτοφύεται στην περιοχή του όρους Κόζιακα κι αυτό οδήγησε το Επιμελητήριο Τρικάλων στην κατάρτιση φακέλου, ο οποίος έχει ήδη κατατεθεί στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης για την πιστοποίηση του τρικαλινού λουκάνικου ως προϊόντος προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ).

Επιπρόσθετα, δεδομένου ότι ο Νομός Τρικάλων είναι ο πρώτος σε παραγωγή φέτας στη χώρα, υπάρχει έντονη ενασχόληση και με την κτηνοτροφία. Μέσα από ομάδα εργασίας και της συνεργασίας της με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ερευνητικούς φορείς, έχει γίνει  ολοκληρωμένο επιχειρηματικό σχέδιο για τη δημιουργία μιας πρότυπης κτηνοτροφικής μονάδας με την απαραίτητη ισορροπία αριθμού των ζώων και λειμώνα, για την επίτευξη της βέλτιστης υγιεινής των ζώων και τη μείωση του κόστους παραγωγής.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
Nature Spot e-shop