Σάββατο 20.08.2022 | Εορτάζουν: Ηλιόδωρος, Ηλιοδώρα, Ελεοδώρα, Έλντα, Θεοχάρης, Θεοχαρούλα, Χαρούλα, Σαμουήλ, Σαμουήλος, Σαμουήλης, Σαμουέλος, Σαμουηλία, Σαμουήλα, Σαμουέλα,Ορέστης, Ορεστιάς, Ορεστία, Ορεστιάδα

Τρικαλινοί μαθητές άγγιξαν και ξεπέρασαν τα 19.000 μόρια

ΤΟΠΙΚΑ29.06.2019 | 5:33 μμ

Γράφει ο/η Θανάσης Τσαγγαράς

Μπορεί να απέχουμε αρκετά από την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής σε σχολές και τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ωστόσο, σημαντική μερίδα υποψηφίων γνωρίζει από χθες, μετά και την ανακοίνωση των βαθμολογιών, ότι ο δρόμος και οι πόρτες των πανεπιστημίων της χώρας είναι ανοιχτά, αν κρίνει κανείς των υψηλών βαθμολογιών που συγκέντρωσαν στα εξεταζόμενα μαθήματα.

Μετά την χθεσινή ανακοίνωση η εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και το σύνολο του νομού, έχει να υπερηφανευτεί για τις επιδόσεις των Τρικαλινών μαθητών.

Βαθμοί ιδιαίτερα υψηλοί παρά τις δυσκολίες που έκρυβαν κάποια από τα εξεταζόμενα μαθήματα.

Κάποιοι υποψήφιοι όμως κατάφεραν και ξεπέρασαν τα εμπόδια, αποσπώντας υψηλές βαθμολογίες. Διάβασμα, μεθοδικότητα και οργάνωση είναι τα «κλασικά» μυστικά για την επιτυχία και την εισαγωγή στις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η υψηλή βαθμολογία αποτελεί επιβράβευση για τους κόπους και την κούραση πολλών μαθητών.

Η κατάκτηση της κορυφής εξάλλου δεν γίνεται χωρίς στερήσεις και χωρίς δυσκολίες. Για πολλούς αποφοίτους από χθες το όνειρο γίνεται πραγματικότητα, βλέποντας στην πράξη τους καρπούς των προσπαθειών τους.

Οι υψηλές βαθμολογίες που συγκέντρωσαν σε κάθε εξεταζόμενο μάθημα ήταν η ανταμοιβή των κόπων τους, της αγωνίας και του άγχους της τελευταίας κρίσιμης χρονιάς λίγο πριν τις πανελλήνιες εξετάσεις.

Οι Μενέλαος Αμπελαργάς, Ευθυμία Κουβελά και Δημήτρης Τριάντης είναι κάποιοι από τους μαθητές των σχολείων του νομού που συγκέντρωσαν υψηλά μόρια, κατακτώντας την κορυφή, γεγονός που τους ανοίγει τις πύλες εισόδου στις σχολές της προτίμησής τους. Οι προαναφερόμενοι μαθητές είναι ορισμένοι από όσους συγκέντρωσαν βαθμολογίες άνω των 19.000 μορίων. Τους εντοπίσαμε με δυσκολία, μιας και τη φετινή χρονιά η μη γνωστοποίηση των ονομάτων, αλλά μόνο των προσωπικών κωδικών, από το υπουργείο Παιδείας δημιούργησαν αρκετά εμπόδια στο ρεπορτάζ.

Συγχαρητήρια οφείλουμε να δώσουμε σ’ όλους που προσπάθησαν, δίνοντας το καλύτερο εαυτό στην πρώτη δύσκολη μάχη της ζωής τους. Όπως συγχαρητήρια οφείλονται και στους μαθητές που κατάφεραν να συγκεντρώσουν βαθμολογίες άνω των 18.500 μορίων και είναι τόσοι πολλοί, που θα θέλαμε αρκετές σελίδες στην εφημερίδα για να τους παρουσιάσουμε.

Σήμερα μερικοί από τους πρωτεύσαντες των Τρικάλων, που καταφέραμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους, μιλούν στην «ΕΡΕΥΝΑ» για την επιτυχία τους, λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την έρευνα που κάναμε δεν καταφέραμε να συγκεντρώσουμε στοιχεία από το 3ο ΓΕΛ Τρικάλων, μιας και για μια ακόμη χρονιά το σχολείο δεν δέχτηκε να μας τα παραχωρήσει.

 

Δεν εγκατέλειψε το στόχο

Ο Μενέλαος Αμπελαργάς, τελειόφοιτος του 1ου Γενικού Λυκείου Τρικάλων είχε ως όνειρο από το γυμνάσιο, να σπουδάσει στην Ιατρική Σχολή. Συμμετείχε στις πανελλήνιες εξετάσεις για πρώτη φορά το 2018. Την περσινή χρονιά, κατάφερε και εισήχθη στην Φαρμακευτική Σχολή της Πάτρας. Ο πόθος για την Ιατρική τον ώθησε να δοκιμάσει εκ νέου, συμμετέχοντας για δεύτερη χρονιά στις πανελλήνιες εξετάσεις. Και τα κατάφερε παρά την δυσκολία των θεμάτων. Τα κατάφερε περίφημα και δεν λύγισε στην δύσκολη Χημεία και τα Μαθηματικά συγκεντρώνοντας άκρως υψηλές βαθμολογίες. Ο Μενέλαος με 19.225 μόρια που συγκέντρωσε στα εξεταζόμενα μαθήματα, ετοιμάζεται πλέον να συγκεντρώσει το Μηχανογραφικό δελτίο, θέτοντας ως πρώτη επιλογή την Ιατρική, η είσοδος στην οποία θεωρείται βέβαιη μιας και ξεπερνά κατά πολύ την περσινή βάση. Όπως ανέφερε η προσπάθεια ήταν αρκετά σκληρή, η καθημερινή και συστηματική μελέτη όμως, βοήθησαν τον 19χρονο υποψήφιο, να καταφέρει να κάνει το όνειρο πραγματικότητα. Φυσικά η φετινή προσπάθεια για τον ίδιο ήταν σχετικά πιο χαλαρή σε σχέση με πέρυσι. Υπήρχε αρκετός χρόνος να αφοσιωθεί στην προσπάθεια η οποία υπήρξε άκρως επιτυχημένη. Ο ίδιος ευχαριστεί την οικογένεια και τους καθηγητές του για την υποστήριξη και την ενθάρρυνση να κυνηγήσει το όνειρο και να επιτύχει το στόχο του.

 

Θα ακολουθήσει το παράδειγμα του θείου της

Τα βήματα του αγαπημένου της θείου, ιατρού, Αθανάσιου Λιάπη, πρότυπο για εκείνη, προετοιμάζεται να ακολουθήσει η υποψήφια των Εκπαιδευτηρίων Αθηνά, Ευθυμία Κουβελά. Μέχρι και την τελευταία στιγμή, η υποψήφια αν και γνώριζε ότι τα πήγε αρκετά καλά στις εξετάσεις, εμφανιζόταν συγκρατημένα αισιόδοξη, αναμένοντας την ανακοίνωση των βαθμολογιών. Και η μεγάλη στιγμή για την ίδια έφτασε χθες το πρωί, όταν πληροφορούνταν τα μόρια της. Συγκέντρωσε 19.060 μόρια, τα οποία πλέον κάνουν της ανοίγουν τον δρόμο για την Ιατρική.

«Επιθυμία μου χρόνια τώρα ήταν να εισαχθώ στην Ιατρική Σχολή. Με το συγκεκριμένο επάγγελμα έρχεσαι να προσφέρεις στον άνθρωπο και την κοινωνία… στα χέρια του ιατρού κρίνονται οι ζωές όλων μας», θα μας αναφέρει.

Η ίδια δεν πίστευε ότι θα φτάσει τόσο ψηλά, ωστόσο τα κατάφερε παρά την δυσκολία των φετινών θεμάτων. Η 18χρονη υποψήφια ευχαριστεί θερμά την οικογένεια της, όπως φυσικά και τους καθηγητές της στα Εκπαιδευτήρια Αθηνά, που την βοήθησαν στην προσπάθεια τα τελευταία χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα Εκπαιδευτήρια Αθηνά υπήρξε μία ακόμη μαθήτρια η οποία συγκέντρωσε βαθμολογία άνω των 19.000 μορίων αλλά δεν δέχτηκε την δημοσιοποίηση των στοιχείων της.

 

Ανταμείφτηκαν οι κόποι

 

Οι κόποι και οι προσπάθειες του υποψηφίου, μαθητή του  Γενικού Λυκείου Πύλης, Δημήτρη Τριάντη, ήρθαν να ανταμειφθούν με τον καλύτερο τρόπο τη χθεσινή ημέρα. Ο μαθητής του  ΓΕΛ Πύλης συγκέντρωσε 19.000 περίπου μόρια και ετοιμάζεται να φοιτήσει από τον ερχόμενο Οκτώβριο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

«Ο στόχος κατακτιέται πάντα με επιμονή και υπομονή. Χρειάστηκε αρκετό διάβασμα, κόπος, πρόγραμμα. Υπήρξαν αρκετές στιγμές που με κατέβαλε η κούραση. Η στήριξη που μου παρείχαν οι γονείς μου και οι καθηγητές με δυνάμωσαν να συνεχίσω, μένοντας προσηλωμένος στο στόχο», θα μας πει ο Δημήτρης.

Ο ίδιος σήμερα, όπως εξήγησε θέλει να ξεκουραστεί και να απωθήσει το άγχος της τελευταίας χρονιάς που προερχόταν από την πολύωρη και συστηματική μελέτη που του άνοιξε τον δρόμο για την Ιατρική.

Στόχος πάντως του Δημήτρη να ασχοληθεί με την Βιοιατρική και την έρευνα, προσφέροντας στο άνθρωπο και στην επιστήμη.

Και ο ίδιος με τη σειρά του ευχαριστεί θερμά τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς του για την στήριξη που του παρείχαν χρόνια τώρα.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης