Σάββατο 20.08.2022 | Εορτάζουν: Ηλιόδωρος, Ηλιοδώρα, Ελεοδώρα, Έλντα, Θεοχάρης, Θεοχαρούλα, Χαρούλα, Σαμουήλ, Σαμουήλος, Σαμουήλης, Σαμουέλος, Σαμουηλία, Σαμουήλα, Σαμουέλα,Ορέστης, Ορεστιάς, Ορεστία, Ορεστιάδα

Τριμερής Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ03.06.2020 | 6:33 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Η προκλητικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, το προσφυγικό αλλά και οι περιφερειακές εξελίξεις, με επίκεντρο τη Λιβύη και τη Συρία, τέθηκαν επί τάπητος στη σημερινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας.

Αθήνα και Λευκωσία δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στις πολυμερείς συνεργασίες, στο πλαίσιο της διπλωματικής τους θωράκισης και της ενίσχυσης των διεθνών συνεργασιών.

«Συζητήσαμε αναλυτικά σχετικά με τις κινήσεις της Τουρκίας η οποία, μέσω της έξαρσης της προκλητικής ρητορικής και συμπεριφοράς, λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για ολόκληρη την περιοχή» ανέφερε στη δήλωση του ο ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, ο οποίος ενημέρωσε αναλυτικά τους συνομιλητές του για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας. Όπως είπε αναφέρθηκε στις «πρόσφατες παράνομες και προκλητικές ενέργειές της έναντι της Ελλάδας στον αέρα, στη θάλασσα αλλά και στα χερσαία μας σύνορα αλλά και για την προσπάθειά της να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, μέσω των άκυρων και παράνομων «Μνημονίων Κατανόησης» με τον κ. Sarraj και την πρόσφατη δημοσίευση στην τουρκική εφημερίδα της κυβέρνησης των αιτημάτων της τουρκικής εταιρείας πετρελαίου (ΤPAO) για έρευνες σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας».

Οι τρεις ΥΠΕΞ συζήτησαν και για την τριμερή συνεργασία Ελλάδς – Κύπρου – Ιορδανίας, εξετάζοντας ιδιαίτερα τους τρόπους εμβάθυνσής της, τόσο στον πολιτικό όσο και στον οικονομικό τομέα, προς όφελος και των τριών χωρών, καθώς επίσης και τη σύσταση Μόνιμης Γραμματείας τριμερών σχημάτων συνεργασίας. Σύμφωνα με το Ν. Δένδια «στο πλαίσιο αυτό ανακοινώσαμε ότι η χώρα μας προτίθεται να παρουσιάσει μία πρόταση ενίσχυσης  της συνεργασίας μας στον τομέα των μικρών, μεσαίων καθώς και των καινοτόμων επιχειρήσεων».

Στο τραπέζι βρέθηκαν και οι πολιτικές εξελίξεις στη Λιβύη καθώς και οι προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ των δύο πλευρών, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την εξεύρεση πολιτικής λύσης. Ο ΥΠΕΞ επανέλαβε την υποστήριξη της Ελλάδας στην επιχείρηση “IRINI” για την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων, καθώς και στις διαμεσολαβητικές προσπάθειες του ΟΗΕ.

Όσον αφορά τη Συρία ενόψει και της διάσκεψης δωρητών της 30ης Ιουνίου, ο Ν. Δένδιας επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες του ειδικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την επίτευξη πολιτικής λύσης, ενώ συζητήθηκε και η πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή και την κατάσταση στο Ιράκ.

Τέλος οι τρεις ΥΠΕΞ εξέτασαν και το επίπεδο των σχέσεων ΕΕ – Ιορδανίας, για τις οποίες η Αθήνα εξέφρασε τη στήριξη της όσον αφορά την εμβάθυνση και διεύρυνσή τους.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης