Πέμπτη 19.05.2022 | Εορτάζουν: Πατρίκιος, Πάτρικ, Πατρίκος, Πατρίκης, Πατρίτσιος, Πατρίτσης, Πατρικία, Πατρίκα, Πατριτσία, Πατρίτσα, Θεόγνωστος, Θεογνώστης, Θεογνώσιος, Θεογνωσία, Θεόκτιστος, Μένανδρος,Βηθεσδά

Τσίπρας: Να μην ξεχάσουμε διαφορές από το παρελθόν

ΠΟΛΙΤΙΚΗ11.10.2018 | 5:06 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

«Έρχεστε  σε μία διαφορετική στιγμή για την Ελλάδα. Μπορούμε να ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον αφήνοντας πίσω τα χρόνια της λιτότητας» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ – Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Ο κ. Τσίπρας έκανε αναφορές και στη Συμφωνία των Πρεσπών, κάνοντας λόγο για ένα μοντέλο συμφωνίας ανάμεσα σε δύο λαούς που θέλουν να ζήσουν ειρηνικά.

Ο έλληνας πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Γερμανίας σημείωσε ακόμη πως δεν πρέπει να ξεχάσουμε ή να κρύψουμε κάτω από το χαλί διαφορές από το μακρινό παρελθόν. «Να ορίσουμε το πεδίο επίλυσής τους με βάση το διεθνές δίκαιο. Πρέπει να δουλέψουμε, να περιορίσουμε τις ακραίες φωνές, να σχεδιάσουμε ένα μέλλον με μία συνεργασία που θα δίνει ελπίδα και προοπτική».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι μπορούμε πλέον να ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον, αλλά – όπως είπε – «δεν μπορώ να μιλήσω με την ίδια αισιοδοξία για το μέλλον της Ευρώπης. Το κοινό μας σπίτι απειλείται από τη ραγδαία άνοδο της ακροδεξιάς και του αντιευρωπαϊσμού».

Μιλώντας για το Προσφυγικό, σημείωσε πως καταφέραμε να διαχειριστούμε με όρους ανθρωπισμού την προσφυγική κρίση.

Δεν πρέπει, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός,  «να ξεχάσουμε ή να κρύψουμε κάτω από το χαλί διαφορές από το μακρινό παρελθόν. Να ορίσουμε το πεδίο επίλυσής τους με βάση το διεθνές δίκαιο. Πρέπει να δουλέψουμε, να περιορίσουμε τις ακραίες φωνές, να σχεδιάσουμε ένα μέλλον με μία συνεργασία που θα δίνει ελπίδα και προοπτική».

Ο Πρόεδρος της Γερμανίας ανέφερε ότι επισκέφθηκε συμβολικά το στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Χαϊδάρι όπου – όπως ανέφερε – έγιναν εγκλήματα. «Αυτό που κάνουμε  είναι να τιμήσουμε τους νεκρούς και να ζητήσουμε συγγνώμη για τις φρικαλεότητες. Δεν θέλουμε να ξεχάσουμε το παρελθόν,  ούτε την ηθική ενοχή που μας βαραίνει».

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών εξέφρασε τον σεβασμό του για την προσπάθεια συνεννόησης με την ΠΓΔΜ.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης