Παρασκευή 20.05.2022 | Εορτάζουν: Θαλλελαίος, Θαλής, Λυδία, Λήδα, Λύδα

Τσίπρας-Ζάεφ: Μία νέα εποχή για τα Βαλκάνια η Συμφωνία των Πρεσπών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ02.04.2019 | 5:45 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Για μία «νέα εποχή για τα Βαλκάνια» έκαναν λόγο ο Ζόραν Ζάεφ και ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια των κοινών τους δηλώσεων, μετά το τέλος της συνάντησής τους και των υπογραφών μνημονίων συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία.

Ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα ως «ιστορικό ορόσημο» που επιτρέπει μια νέα αρχή στις διμερείς σχέσεις ενώ απο την πλευρά του ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι η σημερινή ημέρα έιναι «σημαντική τόσο και για τις δύο χώρες, όσο και για τα Βαλκάνια».

«Από τις 17 Ιουνίου πέρσι οπότε και υπεγράφη η Συμφωνία γράφουμε συνεχώς Ιστορία σε πολλές περιστάσεις. Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που υπέγραψε το πρωτόκολλο συμμετοχής μας στο ΝΑΤΟ, εγώ και ο Αλέξης έχουμε ζητήσει από την Ε.Ε. να ξεκινήσουν την ενταξιακή διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας. Αυτή η συνάντηση αποτελεί ιστορικό ορόσημο αφήνουμε πίσω το παρελθόν στις διμερείς σχέσεις και προσπαθούμε να αναπληρώσουμε τον χαμένο χρόνο, ξεκινάμε ένα ταξίδι προς το μέλλον. Δείξαμε ότι με θαραλλέες αποφάσεις και επιθυμία για ενότητα όλα είναι πιθανά», είπε ο κ. Ζάεφ.

Αναφέρθηκε επίσης και στη δημιουργία του «Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας», στο οποίο θα προεδρεύουν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών αλλά και στο επιχειρηματικό φόρουμ.

«Είναι μία σημαντική στιγμή η σημερινή για την Ελλάδα και για τη Βόρεια Μακεδονία, είναι μία σημαντική ημέρα για τα Βαλκάνια» ανέφερε από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

«Προσπαθούμε να χτίσουμε ένα διαφορετικό αφήγημα για τα Βαλκάνια, μία διαφορετική ιστορία, από την ιστορία των αντιπαραθέσεων, των συγκρούσεων, της βίας και του πολέμου, προσπαθούμε να οικοδομήσουμε το αφήγημα της συνεργασίας, της αλληλοκατανόησης και της συνανάπτυξης» υπογράμμισε και συνέχισε:

«Έχουμε χάσει πολύ καιρό και πρέπει να τρέξουμε μπροστά. Έχουμε χάσει τρεις δεκαετίες και πρέπει να καλύψουμε το κενό».

«Πριν από ελάχιστα χρόνια, η σύγκληση ενός Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας φαινόταν αδύνατη. Σήμερα γίνεται πραγματικότητα με το παραπάνω, καθώς υπογράφουμε μια σειρά από σημαντικά μνημόνια και συμφωνίες και ένα Σχέδιο Δράσης που καλύπτει σχεδόν το σύνολο των τομέων συνεργασίας μας», είπε ο κ. Τσίπρας.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης