Πέμπτη 29.09.2022 | Εορτάζουν: Κυριάκος

ΤτΕ: Αύξηση στο έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ20.06.2018 | 3:43 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Έλλειμμα 1,3 δισ. ευρώ παρουσίασε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Απρίλιο του 2018, καταγράφοντας αύξηση κατά 838 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2017, κυρίως λόγω της επιδείνωσης του ισοζυγίου αγαθών και του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων. Τον ίδιο μήνα επίσης μειώθηκε το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών, ενώ το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων παρουσίασε βελτίωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας,  η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών κατά 503 εκατ. ευρώ οφείλεται κυρίως στην αύξηση των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων. Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών χωρίς καύσιμα σημείωσε μικρή αύξηση (73 εκατ. ευρώ), καθώς οι σχετικές εισαγωγές αυξήθηκαν, ως απόλυτο μέγεθος, περισσότερο από τις εξαγωγές. Οι εξαγωγές αγαθών σημείωσαν πάντως άνοδο 11,3% (5,9% σε σταθερές τιμές).

Η μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στον περιορισμό των καθαρών εισπράξεων, κυρίως από τις ταξιδιωτικές υπηρεσίες, καθώς οι σχετικές εισπράξεις δεν μεταβλήθηκαν σημαντικά, παρά την άνοδο κατά 9,6% των αφίξεων, ενώ η αύξηση των πληρωμών ήταν πολύ μεγαλύτερη. Η επιδείνωση του ισοζυγίου μεταφορών οφείλεται στην επιδείνωση του ισοζυγίου λοιπών (εκτός θαλάσσιων) μεταφορών, ενώ το ισοζύγιο θαλάσσιων μεταφορών βελτιώθηκε. Μείωση σημείωσαν και οι καθαρές εισπράξεις από λοιπές υπηρεσίες.

Την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2018 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εμφάνισε έλλειμμα 4,2 δισ. ευρώ, κατά 891 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο της ίδιας περιόδου του 2017. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην επιδείνωση όλων των επιμέρους ισοζυγίων.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε κυρίως λόγω της αύξησης των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων. Σε μικρότερο βαθμό επιδείνωση παρουσίασε και το ισοζύγιο αγαθών χωρίς καύσιμα.

Η μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται κυρίως στην επιδείνωση του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών. Το πλεόνασμα του ταξιδιωτικού ισοζυγίου περιορίστηκε, παρά την άνοδο των αφίξεων μη κατοίκων ταξιδιωτών και των αντίστοιχων εισπράξεων κατά 11,5% και 7,4% αντίστοιχα, λόγω της ανόδου των σχετικών πληρωμών. Το ισοζύγιο μεταφορών επίσης παρουσίασε μικρή επιδείνωση.

Τέλος, στα πλεονάσματα των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων σημειώθηκε μείωση.

Στο Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι καθαρές απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού σημείωσαν αύξηση κατά 253 εκατ. ευρώ και οι καθαρές υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, που αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, κατέγραψαν αύξηση κατά 1,2 δισεκ. ευρώ.

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η καθαρή μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στη μείωση (κατά 1,8 δισεκ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια εξωτερικού.

Η καθαρή αύξηση των υποχρεώσεών τους οφείλεται κυρίως στην αύξηση (κατά 4,2 δισεκ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης