Παρασκευή 02.12.2022 | Εορτάζουν: Μερόπη, Μυρόπη, Σολομών, Σολομώντας, Σόλων, Σόλωνας, Σολομωντία, Πορφύριος, Πορφυρός, Πορφύρης, Πορφυρή, Πορφυρία, Πορφύρα, Πορφυρώ, Πορφυρούλα

Unpacking του Mozes Incze στην γκαλερί Alma

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ22.10.2022 | 1:23 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Η έκθεση “Unpaking” του καλλιτέχνη Mózes Incze που φιλοξένησε η Alma Gallery στην Αθήνα την περίοδο 13 Σεπτεμβρίου με 15 Οκτωβρίου 2022, μεταφέρεται στα Τρίκαλα για τον μήνα Νοέμβριο. Το φιλότεχνο τρικαλινό κοινό, μπορεί να δεί την έκθεση στις ώρες και μέρες λειτουργίας της γκαλερί.

Ο Mózes Incze, διεθνούς φήμης καλλιτέχνης γεννήθηκε στο Baraolt της Τρανσυλβανίας. Σε ηλικία δέκα ετών ήταν ήδη αποφασισμένος να γίνει καλλιτέχνης. Μεταξύ 1990 και 1994 σπούδασε τοιχογραφία στο Art Lyceum στο Tirgu Mures. Το 2000 αποφοίτησε ως ζωγράφος από το Ουγγρικό Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών, όπου σπούδασε υπό την καθοδήγηση του Gábor Nagy. Το 1997 ίδρυσε μαζί με τους φίλους του το δημοφιλές Εργαστήριο Élesd στην Τρανσυλβανία.  Τα έργα του είναι σε πολλές ιδιωτικές συλλογές και έχει εκθέσει σε όλο το κόσμο.

«Η ζωγραφική του Mózes Incze μας θέτει υπαρξιακά ερωτήματα όπως το νόημα της πραγματικότητας, την ικανότητα να προσεγγίσουμε την ανθρώπινη ύπαρξη μέσα από την παράσταση της ή την σύγκρουση του χώρου και του χρόνου όπως καθορίζεται από τεχνικές παραμέτρους και πιθανότητές που προκύπτουν στην βιωμένη πραγματικότητα μέσα από μία νέα και πολλές φορές διαφορετική οπτική. Η φιλοσοφική διάσταση της σκέψης του δημιουργού εκφράζεται σε εικαστικές προσεγγίσεις που δεν είναι πάντα προφανείς στους θεατές με την πρώτη ματιά. Η δουλειά του είναι εικαστικές μεταφορές που περιπλέκονται σε ένα ένα σύνθετο σύστημα από σύμβολα, ιερές και μυθολογικές αναφορές, απαιτούν την μέγιστη προσοχή του αποδέκτη τους, την πνευματική και αισθητική του προετοιμασία. Οι πίνακες του επιτυγχάνουν την οπτική συνάντηση μέσα από το μυστικιστικό φως που τις περιβάλλει, αυτό μαρτυρά την καλλιτεχνική αρτιότητα του ζωγραφικού του έργου στον επίμονο και παρατηρητικό θεατή. Ακόμα ο θεατής απολαμβάνει μία διανοητική εμπειρία που επικεντρώνεται σε σύγχρονα και επίμαχα ερωτήματα που προκύπτουν καθημερινά, σε διαφορετικά επίπεδα.

Ο Mózes Incze εξερευνάει όλο και περισσότερο ιερά θέματα από το 2013 . Οι θεϊκοί νόμοι παρουσιάζουν μία ορισμένη σταθερότητα όπως και ένα συνεκτικό σύστημα που δεν είναι επηρεασμένο από τον κόσμο των ανθρώπων. Υπόσχονται αιωνιότητα, παρουσιάζουν πως η αλήθεια και η σιγουριά μπορούν να βρεθούν στο διαρκώς μεταβαλλόμενο παρών.

Οι λογοτεχνικές θεωρίες των August Wilhelm και Friedrich Schlegel που αφορούν την ποίηση δίνουν ακόμα μία ματιά στην κύρια προσέγγιση του Mózes Incze ως δημιουργού: η ποίηση είναι “η πραγματική δημιουργία και διαμόρφωση” που συμβαίνει στο μυαλό του καλλιτέχνη, κάτι που μπορεί ως εσωτερική διαδικασία να ξεπερνάει όλες τις πρωταρχικές υλικές αναπαραστάσεις. Είναι γραμμένο από τον ίδιο σε άλλο σημείο: “ Στην ποίηση αυτό που είναι ήδη σχηματισμένο ανασχηματίζεται, ο σχηματισμός της φωνής του είναι ατελείωτος όπως η ικανότητα του πνεύματος να επιστρέφει στον εαυτό του μέσα από υψηλές και υψηλότερες αντανακλάσεις” . Ακολουθώντας την φιλοσοφική σκέψη του Mózes Incze,  η έννοια του χρόνου και του χώρου παίρνουν νέο νόημα στο καλλιτεχνικό του έργο». Árvai Józsa Kitty , Art Historian

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης