Παρασκευή 01.12.2023 | Εορτάζουν: Θεόκλητος, Ναούμ, Ναούμης, Ναόμι, Ναούμα, Φιλάρετος, Φιλαρέτης, Φιλαρέτη

Βαθιά το χέρι στην τσέπη για την περίθαλψη

ΕΛΛΑΔΑ06.10.2023 | 7:56 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Πολύ βαθιά βάζουν το χέρι στην τσέπη οι Έλληνες ασθενείς για την περίθαλψή τους, αφού μόνο για τα φάρμακα που χρειάστηκαν το 2022 εκτιμάται ότι δαπάνησαν πάνω από 1,7 δις. ευρώ.

Κι αυτό, τη στιγμή που η δημόσια δαπάνη για φάρμακα εκτιμάται στα 2,7 δις. ευρώ για το 2022 έναντι 2,6 δις. ευρώ το 2021 και η συμμετοχή της φαρμακοβιομηχανίας μέσω των υποχρεωτικών επιστροφών  έφτασε τα 2,4 δις. ευρώ το 2021 από 2 δις. το 2020, ενώ εκτιμάται ότι τελικά οι επιστροφές του 2022 θα «κλείσουν» σε ύψος μεγαλύτερο της κρατικής χρηματοδότησης.

Οι ασθενείς, για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε φαρμακευτική περίθαλψη καταβάλλουν 413 εκατ. ευρώ για τη θεσμοθετημένη συμμετοχή τους και άλλα 276 εκατ. ευρώ για την επιλογή του φαρμάκου τους έναντι του φθηνότερου γενοσήμου που αποζημιώνεται με την ασφαλιστική τιμή, πληρώνοντας για συμμετοχή, τελικά, 689 εκατ. ευρώ.

Πέρα από αυτά όμως, πληρώνουν άλλα 349 εκατ. ευρώ για ΜΗΣΥΦΑ (παυσίπονα, αλοιφές, αποχρεμπτικά, κολλύρια, βιταμίνες κλπ.), επιπλέον 127 εκατ. ευρώ για φάρμακα που συνταγογραφούνται αλλά ο ΕΟΠΥΥ δεν συμμετέχει στην αγορά τους, καθώς επίσης και άλλα 540 εκατ. ευρώ για φάρμακα που ενώ είναι συνταγογραφούμενα και αποζημιούμενα, ο ασθενής επιλέγει την αγορά τους απ΄ευθείας από το φαρμακείο, χωρίς συνταγή ΕΟΠΥΥ – συνήθως για οικονομία χρόνου.

Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται στην έκθεση του ΙΟΒΕ «Η φαρμακευτική αγορά στην Ελλάδα: Γεγονότα και Στοιχεία 2022» και στην ειδική μελέτη «Η συμβολή του κλάδου φαρμάκου στην ελληνική οικονομία», οι οποίες παρουσιάστηκαν χθες στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης