Κυριακή 04.12.2022 | Εορτάζουν: Βαρβάρα, Ρούλα, Ρίτσα, Βαρβάρω, Βαρβαρούλα, Βαρβαρίτσα, Σεραφείμ, Σεραφειμία, Σεραφείμα, Σεραφίνα, Σεραφειμή, Σεραφειμούλα, Σεραφειμίτσα

Βγήκαν τεφτέρια και πάλι στα Τρικαλινά φαρμακεία

ΤΟΠΙΚΑ26.02.2019 | 4:46 μμ

Γράφει ο/η

Ελένη Χολέβα

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα

Με πίστωση η κατανάλωση φαρμάκων στα Τρικαλινά φαρμακεία, με το κόστος των φαρμάκων  να έχει εκτοξευτεί πάνω από το 50%. Μιλώντας με τον πρόεδρο του Συλλόγου Φαρμακοποιών Τρικάλων κ. Νίκο Μάνο, πλέον είναι δύσκολο για ανθρώπους με χαμηλό μισθό ή σύνταξη κάθε μήνα, να ανταποκριθούν στο αυξημένο κόστος των φαρμάκων . Κόστος που έχει προκύψει λόγω του στόχου να φτάσει η κατανάλωση γενόσημων στο 60%. Στην ουσία δηλαδή, οι ασθενείς, θέλουν δεν θέλουν πληρώνουν τη διαφορά τιμής μεταξύ γνήσιων και γενόσημων σκευασμάτων, ανεβάζοντας την τελική τιμή. «Όπως είναι φυσικό καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με τον κόσμο που βλέπουν ότι ενώ πληρώναν ή πληρώνουν ακόμη ασφάλεια, δεν έχουν παρά ελάχιστη κάλυψη στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Επιστρέψαμε με λίγα λόγια και πάλι στα τεφτέρια στα φαρμακεία, με τους συνταξιούχους για παράδειγμα να περιμένουν την καταβολή της σύνταξής τους για να καλύψουν το χρέος του προηγούμενου μήνα».

Οι ασφαλισμένοι για την εκτέλεση της ιατρικής συνταγής σε ιδιωτικό φαρμακείο πληρώνουν τη συμμετοχή στην αγορά φαρμάκων που ανέρχεται σε ποσοστό 25% επί της διατιμημένης αξίας του φαρμάκου. Στην περίπτωση επιλογής από τον ασφαλισμένο φαρμακευτικού σκευάσματος με λιανική τιμή που συμπίπτει με την ασφαλιστική τιμή, ο ασθενής καταβάλλει το θεσμοθετημένο ποσοστό συμμετοχής του. Όμως στις περιπτώσεις που επιλέγεται φάρμακο με λιανική τιμή υψηλότερη από την τιμή αποζημίωσης, ο ασθενής καλύπτει εκτός από την προβλεπόμενη θεσμοθετημένη συμμετοχή, το σύνολο της διαφοράς μεταξύ της τιμής αποζημίωσης και της λιανικής τιμής του φαρμάκου.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η λίστα των ΜΗΣΥΦΑ (μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, δηλαδή σκευάσματα για τα οποία δεν απαιτείται συνταγή γιατρού όπως παυσίπονα, σιρόπια, αναλγητικά κ.α) έχει μακρύνει με αποτέλεσμα, να έχει ανέβει και το κόστος τους επίσης.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης