Τετάρτη 18.05.2022 | Εορτάζουν: Ιούλιος, Ιουλία, Ιουλιανή, Ιουλίτσα, Γιουλία, Γιούλα, Γιουλίτσα, Τζούλια, Γιούλη, Γαλάτεια, Γαλατία, Φαεινός, Φαεινή

Βήματα μπροστά για τον τοπικό τουρισμό

ΤΟΠΙΚΑ05.04.2019 | 5:14 μμ

Γράφει ο/η

Ελένη Χολέβα

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν για τον Τουρισμό στη Θεσσαλία, μέσα από το δείκτη ικανοποίησης GRI: Global Review Index των πελατών των ξενοδοχείων. Αν και ως περιφέρεια, δεν φαίνεται να κατακτάμε κάποια πρωτιά σε ότι αφορά στα κριτήρια που θέτει ο δείκτης, φαίνεται ότι τα ξενοδοχεία της περιφέρειας κρατούν μια σταθερή θέση και σημαντικά αξιοπρεπή, με τα μόνα μελανά σημεία, στον τομέα της διασκέδασης, όπου οι πελάτες κατατάσσουν τις ξενοδοχειακές μονάδες της ευρύτερης περιοχής, στην τελευταία θέση σε σχέση με εκείνα άλλων περιφερειών όπως και στη σημαντική παράμετρο του φαγητού-ποτού.

Ο νομός Τρικάλων από την πλευρά του, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ, μπαίνει δυναμικά στον τουριστικό χάρτη. Ενδεικτικό είναι ότι από το 2010 μέχρι το 2018, οι ξενοδοχειακές μονάδες που παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και διαμονή, έχουν αυξηθεί σημαντικά, όπως και οι κλίνες γενικότερα. Η δε πληρότητα των ξενοδοχειακών καταλυμάτων καταγράφει σημαντική άνοδο, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους Θεσσαλικούς νομούς, που είτε παρουσιάζουν πτώση στο συγκεκριμένο δείκτη, είτε εμφανίζονται με οριακή ανοδική μεταβολή.

Πόσο ικανοποιημένοι είναι οι επισκέπτες μας;

Το πρώτο φετινό δίμηνο, στην υψηλότερη θέση βρίσκονται τα ξενοδοχεία της Ηπείρου με δείκτη 91,3%. Αναλυτικά οι δείκτες ικανοποίησης των πελατών από τα ξενοδοχεία στην περιφέρειά μας  τον Φεβρουάριο του 2019, έχουν ως εξής: στην καθαριότητα, η ικανοποίηση των πελατών μας φέρνει ως Θεσσαλία, στην 5η θέση με 92,6 %.  Στην κατηγορία του φαγητού και του ποτού, όπου γενικά τα ποσοστά ικανοποίησης είναι χαμηλότερα, στην πρώτη θέση βρίσκονται τα ξενοδοχεία της Αττικής με 89,0% και η Θεσσαλία έρχεται τελευταία με 78,9%.

Δεύτερη ως περιφέρεια, σε ότι αφορά στην τοποθεσία των ξενοδοχείων (μετά και πάλι την Ήπειρο), είναι η Θεσσαλία με 92,1% ενώ στην τέταρτη θέση βρίσκεται με 90,1% στην εξυπηρέτηση. Η σχέση ποιότητας τιμής είναι ικανοποιητική για το 84,5% των πελατών, κοντά δηλαδή στο μέσο όρο πανελλαδικά.  Στην κατηγορία δωματίου η Θεσσαλία είναι στην 5η θέση ενώ όπως προαναφέρθηκε είναι τελευταία με 71% βαθμό ικανοποίησης ως προς τη διασκέδαση.

Ανοδικά ο νομός Τρικάλων

Παρά την κρίση που αποτυπώνεται σε πολλούς τουριστικούς δείκτες για όλους τους υπόλοιπους νομούς, ο νομός Τρικάλων εμφανίζει θετικά στοιχεία ενώ το επίσης αξιοσημείωτο είναι ότι οι νέες ξενοδοχειακές μονάδες είναι κυρίως υψηλών προδιαγραφών. Που σημαίνει ότι το επιχειρηματικό ενδιαφέρον εστιάζει σε αναβαθμισμένη παροχή υπηρεσιών.

Έτσι, ο νομός Τρικάλων κατά τα πιο πρόσφατα στοιχεία εμφανίζει 4.435 κλίνες, έναντι του 2010 που εμφάνιζε 4.282 και ενώ έχει μεσολαβήσει η οικονομική κρίση, με πολλές ξενοδοχειακές μονάδες να παύουν τη λειτουργία τους.

Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν τα ξενοδοχεία 4 αστέρων τόσο ως αριθμός όσο και ως δωμάτια, και είναι αυτές οι ξενοδοχειακές μονάδες που έκαναν τη διαφορά στην περιοχή.

Αύξηση διαμονής

Με βάσει τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ η πληρότητα στο νομό Τρικάλων είναι επίσης ανοδική. Ξεκινά το 2010 με 26% μέσο όρο, ενώ το 2017 αγγίζει το 32% περίπου. Σε αντίθεση με άλλους νομούς της Θεσσαλίας, που είτε εμφανίζουν μειωμένη πληρότητα είτε οριακά αυξημένη.

Σε ότι αφορά τις διανυκτερεύσεις επίσης είναι ένας δείκτης που επιβεβαιώνει τη δυναμική της περιοχής μας. Οι διανυκτερεύσεις αλλοδαπών τουριστών το 2010 ήταν 132.994 ενώ επτά χρόνια αργότερα, 256.272. Των ημεδαπών επισκεπτών αντίστοιχα, 189.863 και 200.073.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης