Σάββατο 28.01.2023 | Εορτάζουν: Παλλάδιος, Παλάδιος, Παλλάδης, Παλάδης, Χάρις,

Βουτιά 27% στον τζίρο της αγοράς

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ24.07.2020 | 5:28 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Πρωταθλητισμό στις απώλειες κάνουν οι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας εξαιτίας της χαμηλής κατανάλωσης που προκάλεσαν τα απόνερα των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας. Ο τζίρος του Μαΐου είναι απογοητευτικός, αν και ήταν ο μήνας που ξεκίνησε σταδιακά το άνοιγμα της οικονομίας, με τη βουτιά να ανέρχεται στο 27%, ενώ οι απώλειες εσόδων έφτασαν σχεδόν τα 6 δισ. ευρώ.

Πάντως, σε ανάλυση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας,  τονίζεται ότι με την  επανέναρξη της λειτουργίας των καταστημάτων τον Μάιο, η ανταπόκριση της ζήτησης ήταν θετική, παρά τις αρχικά δυσοίωνες εκτιμήσεις.  Τα συμπεράσματα της ΕΣΕΕ αφορούν στον κύκλο εργασιών των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, δεδομένου μάλιστα ότι ήταν ο πρώτος μήνας της σταδιακής επανέναρξης της λειτουργίας συγκεκριμένων κατηγοριών εμπορικών καταστημάτων.

Δεν γίνεται, βέβαια, λόγος για επαναφορά στην κανονικότητα, καθώς δεν έχουν ακόμη εκτιμηθεί οι πολυδιάστατες επιπτώσεις της πανδημίας, αλλά σε κάθε περίπτωση εκπέμπεται ένα θετικό μήνυμα για την προσπάθεια ανάκαμψης του κλάδου.  Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, το επόμενο χρονικό διάστημα είναι το πλέον κρίσιμο για την εξαγωγή συμπερασμάτων στο εμπόριο, καθώς θα έχει καταγραφεί ο αντίκτυπος της πανδημίας και στον τουριστικό τομέα.

Να σημειωθεί πως η κατανάλωση κυρίως λόγω των χαμηλών πτήσεων στον τουριστικό κλάδο,  ο οποίος αντιπροσωπεύει το 20% του ΑΕΠ. Στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου οι ταξιδιωτικές εισπράξεις μειώθηκαν στα 613,7 εκατ. ευρώ, από 2,8 δισ. ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι και 2,5 δισ. ευρώ το 2018.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
ΟΛΥΜΠΟΣ ΠΥΞΙΔΑ