Δευτέρα 10.05.2021 | Εορτάζουν: Σίμων

Βροχή οι φόροι σε Τρικαλινούς

ΤΟΠΙΚΑ28.06.2018 | 7:03 μμ

Γράφει ο/η

Ελένη Χολέβα

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα

Φαίνεται ότι η αδυναμία, η άγνοια αλλά και η επιλογή να μην πληρώνουν με κάρτα αλλά με μετρητά για πολλούς, μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες κυρίως, θα τους κοστίσει χωρίς να το καταλάβουν. Οι πρώτες εκκαθαρίσεις των φορολογικών δηλώσεων έχει να δείξει πολλές τέτοιες περιπτώσεις με εκατοντάδες ευρώ φόρο για κάθε φορολογούμενο, που δεν έκανε τις απαιτούμενες αγορές μέσω κάρτας, αλλά προτίμησε να συναλλαχθεί με μετρητά.

Από τη μία, υπάρχουν περιπτώσεις που ενδεχομένως μπορεί αυτό να δείχνει φοροδιαφυγή, από την άλλη όμως, φαίνεται ότι πολλοί ήταν εκείνοι, όπως συνταξιούχοι, που δεν μπόρεσαν να καταλάβουν το νέο σύστημα και τι θα τους επιφύλασσε.

Οι διαμαρτυρίες δίνουν και παίρνουν βέβαια, μιας και οι περισσότεροι βλέπουν να τους απαιτείται ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό από την εφορία παρά τα μικρά εισοδήματα που δηλώνουν χάνοντας την ευκαιρία του αφορολόγητου.

Είναι όμως χιλιάδες εκείνοι που ενώ συμπλήρωσαν το απαιτούμενο ποσό μόνοι τους αλλά στην εφορία φαίνεται με βάση τα στοιχεία των τραπεζών ότι δεν είχαν κάνει τις απαραίτητες αγορές. Οι διαφορές μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις ανάμεσα στο ποσό που δηλώθηκε και στο ποσό που έδωσαν στην εφορία οι τράπεζες είναι τεράστιες και έτσι με βάση το νόμο οι υπηρεσίες θα πρέπει να κάνουν διασταύρωση στοιχείων. Θα καλέσουν δηλαδή τους πολίτες να αποδείξουν ότι έκαναν τις δαπάνες που δήλωσαν με κάρτα.
Για να αποδείξει ο φορολογούμενος ότι έκανε τις πληρωμές που δήλωσε με την κάρτα του θα πρέπει να έχει τραπεζικά παραστατικά, όπως για παράδειγμα αποδεικτικό κίνησης της κάρτας, το οποίο πρέπει να λάβει από τραπεζικό κατάστημα μετά από αίτηση και καταβάλλοντας και το σχετικό αντίτιμο.
Σε διαφορετική περίπτωση εάν κάποιος κληθεί για έλεγχο και δεν έχει τα απαραίτητα παραστατικά για τις δαπάνες του κινδυνεύει με τσουχτερό πρόστιμο από την εφορία.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
Φυτικά Ροφήματα Βρώμης ΚΑΡΠΟΣ ΟΛΥΜΠΟΣ Nature Spot e-shop