Κυριακή 26.05.2024 | Εορτάζουν: Αλφαίος, Καρπός, Συνέσιος, Συνέσης, Συνεσία

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/1117/29-03-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Ξεκίνησαν κινητοποιήσεις οι εργαστηριακοί γιατροί

ΤΟΠΙΚΑ08.05.2024 | 10:48 πμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Κύκλο κινητοποιήσεων ξεκινούν οι εργαστηριακοί γιατροί στα Τρίκαλα, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές αποζημίωσης (clawback) που έχει αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία των μικροβιολογικών εργαστηρίων.

Οι εργαστηριακοί γιατροί αποφάσισαν το κλείσιμο των εργαστηρίων από την Τετάρτη 8 Μαΐου, διεκδικώντας συγκεκριμένες αποφάσεις για την αλλαγή της κατάστασης.

Όπως τονίζει σε πρόσφατη ανακοίνωσή του για την κινητοποίηση ο Ιατρικός Σύλλογος Τρικάλων «στηρίζει ομόφωνα τις αποφάσεις των περιφερειακών ενώσεων εργαστηριακών ιατρών για τον περιορισμό της λειτουργίας τους, όποτε το αποφασίσουν, αρχής γενόμενης από 08/05/2024, λόγω της 12χρονης επιβολής καταλογισμών πληρωμής clawback.

Μετά την κραυγή αγωνίας του κλάδου, που υφίσταται μακροχρόνια συστηματική υφαρπαγή εισοδήματος με πρωτοφανείς, για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα, περικοπές αποζημίωσης που υπερβαίνουν το 60%, αποτυπώνεται τραγική έλλειψη ρευστότητας των εργαστηρίων, αδυναμίας πληρωμής προμηθευτών και εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού, τα οποία εξυπηρετούν με αξιοπιστία και ταχύτητα, ανελλιπώς τους ασφαλισμένους.

Η πολιτεία μετακυλύει 12 χρόνια, το κόστος της ασφάλισης των πολιτών στους ιατρούς της χώρας, αδιαφορώντας για τις αντισυνταγματικές πρακτικές και τις δυσμενείς συνέπειες του καταχρηστικού αυτού μέτρου.

Τα εργαστήρια της γειτονιάς σβήνουν, οι ελευθεροεπαγγελματίες επιστήμονες διάγνωσης της χώρας χρεοκοπούν και τα Δημόσια Νοσοκομεία αδειάζουν από νέους ειδικευόμενους ιατρούς βιοπαθολογίας, ακτινολογίας, πυρηνικής ιατρικής, κυτταρολογίας και παθολογικής ανατομικής, δημιουργώντας ένα καίριο χτύπημα στη διάγνωση των ασθενειών (ειδικά του καρκίνου), τον προληπτικό έλεγχο του πληθυσμού και στη δημόσια υγεία της χώρας.

Το ΔΣ στηρίζει τις βασικές διεκδικήσεις του εργαστηριακού κλάδου:

1) Καθιέρωση ορίου (κεντρικό πλαφόν) στο ύψος του clawback έως 5%, πέραν του οποίου την ευθύνη θα αναλαμβάνει το Κράτος, με σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού για τη διάγνωση, στο ύψος του Ευρωπαϊκού μέσου όρου.

2) Λήψη μέτρων για την ορθή και ορθολογική εφαρμογή κανόνων συνταγογράφησης, εκτέλεσης και ελέγχου.

3) Παραγραφή του τεχνητού χρέους που έχει δημιουργηθεί μέχρι σήμερα, κατά 50%.

4) Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων μέσω του ΠΙΣ και των Ιατρικών Συλλόγων.

Τέλος, το ΔΣ αντιτίθεται ομόφωνα στο άρθρο 69 του Ν 5102/2024 (ΦΕΚ 55Α’ 13/04/24) ως άκρως αντισυνταγματική και καταχρηστική διάταξη».

Στο ΓΝΤ τα επείγοντα περιστατικά

Σε ενημέρωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Τρικάλων τονίζει πως τα επείγοντα περιστατικά μπορούν να εξυπηρετηθούν στο ΓΝ Τρικάλων.

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά η Πρόεδρος Αθανασίου-Γιαγιάκου Μαρία:

Αγαπητοί συμπολίτες,

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συμπαράσταση και την κατανόηση σας στην προσπάθεια των Εργαστηριακών Ιατρών στη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Στόχος όλης αυτής της προσπάθειας είναι η επικοινωνία του προβλήματος μας που πλέον απειλεί τη βιωσιμότητα και την επιβίωση μας ως Ιατρών-ισάξια μέλη της Ιατρικής κοινότητας.

Κι επειδή σ’ αυτήν την προσπάθεια δεν θα θέλαμε να διακινδυνεύσει ούτε μια ανθρώπινη ζωή , σας ενημερώνουμε ότι τα επείγοντα περιστατικά μπορούν πάντα να εξυπηρετηθούν στο Γ.Ν. Τρικάλων.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης