ΤΟΠΙΚΑ 07.05.2026

Γράφει ο/η
Γράφει ο/η newsroom
Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για την συμμετοχή ενεργών και συνταξιούχων αγροτοκτηνοτρόφων στα προγράμματα Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας (ΛΑΕ) έτους 2026 με έμφαση στον κοινωνικό τουρισμό και τις παιδικές κατασκηνώσεις.
Η Αγροτική Εστία βρίσκεται και εφέτος στο πλευρό των αγροτών, της αγρότισσας μητέρας και του παιδιού, μέσα από σειρά κοινωνικών προγραμμάτων, που στόχο έχουν να ενισχύσουν οικονομικά και να ψυχαγωγήσουν τους ανθρώπους της υπαίθρου.
Τα προγράμματα Αγροτικής Εστίας αφορούν τον κοινωνικό και ιαματικό τουρισμό, το παιδικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα, το εκδρομικό πρόγραμμα, τη δωρεάν παροχή βιβλίων, τη δωρεάν παροχή εισιτηρίων θεάτρου.
Ειδικά για τα προγράμματα Κοινωνικού και Ιαματικού Τουρισμού οι δικαιούχοι μπορούν να πραγματοποιήσουν μέχρι δώδεκα (12) διανυκτερεύσεις και έως έντεκα (11) απλές λούσεις δωρεάν, σε νομίμως λειτουργούσες εγκαταστάσεις ιαματικών πηγών και υδροθεραπευτηρίων των Δήμων Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας της Βόρειας Εύβοιας, καθώς και στις Περιφερειακές Ενότητες Έβρου, Μαγνησίας, Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων, συμβεβλημένες με το πρόγραμμα του Οργανισμού μας .
Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μέσω των ΚΕΠ μέχρι και την Τρίτη 26 Μαΐου 2026.
Για την υποβολή της αίτησης συμμετοχής στα ΚΕΠ, θα πρέπει να προσκομίσουν:
Μετά την επεξεργασία των αιτήσεων και εφόσον ο αριθμός τους υπερβαίνει τον αριθμό των αιτήσεων που προβλέπεται στα Προγράμματα ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ, ακολουθεί κλήρωση με ηλεκτρονική διαδικασία. Η κατανομή των δικαιούχων γίνεται αναλογικά σε όλους τους νομούς, με προτεραιότητα σε αυτούς που δεν έχουν κληρωθεί τα τρία τελευταία χρόνια. Οι δικαιούχοι ενημερώνονται για το αποτέλεσμα της κλήρωσης, μέσω της ιστοσελίδας του ΟΠΕΚΑ (www.opeka.gr) ή μέσω των ΚΕΠ.
Η παραλαβή των δελτίων θα γίνεται από τις 4 Ιουνίου 2026 έως τις 31 Αυγούστου 2026 ενώ τα αδιάθετα δελτία θα δίνονται από τις 7 Σεπτεμβρίου. Η παραλαβή των βιβλίων θα γίνεται από τις 4 Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου.