Σάββατο 25.05.2024 | Εορτάζουν: Δεν υπάρχουν γιορτές για σήμερα

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/1117/29-03-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Ξεκίνησαν οι πασχαλινές εκδηλώσεις στην Καλαμπάκα

ΤΟΠΙΚΑ27.04.2024 | 9:06 πμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε χθες στην πλατεία Ρήγα Φεραίου στην Καλαμπάκα ο διαγωνισμός «Λαζαρίνες».

Τα μικρά κορίτσια στόλισαν τα καλαθάκια του κερδίζοντας τις εντυπώσεις, ενώ υπήρξε και διαγωνισμός για το καλύτερο Λαζαροτάγουδο.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πρόγραμμα πασχαλινών εκδηλώσεων του Δήμου Μετεώρων, όπου σήμερα παίρνει σειρά το «Πάσχα το Τερπνόν», όπου ο βιρτουόζος του κλαρίνου Θανάσης Βασιλόπουλος μέσα σε ένα κλίμα κατάνυξης στη σκιά των ιερών βράχων των Μετεώρων και του Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου, μας προετοιμάζει για τα μεγάλα γεγονότα της εβδομάδας των παθών. Τον συνοδεύουν στην αφήγηση ο Παναγιώτης Πετράκης, στους ψαλμούς ο Άγγελος Αχτινούδης, με την εκδήλωση να πραγματοποιείται στον αύλειο χώρο του Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου και ώρα 19.30.

Αποχαιρετισμός Λαζάρου

Την Κυριακή των Βαΐων 28/4/2024 στον Γαύρο στις 10.30, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας θα λάβει χώρα ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα και συνδέεται με το θρησκευτικό γεγονός της Ανάστασης του Λαζάρου. Γυναίκες του χωριού μετά τη Θεία Λειτουργία της Κυριακής των Βαΐων, συγκεντρώνονται στο ξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία και δένοντας σχοινιά στα δέντρα, τραβούν συμβολικά το Λάζαρο από τον τάφο, σε μια αέναη πάλη μεταξύ ζωής και θανάτου. Στο τέλος γιορτάζουν την ανάσταση του Λαζάρου, χορεύοντας πασχαλινά τραγούδια πριν εισέλθουν στο πάθος της Μεγάλης Εβδομάδας.

Άναμμα Φανού το Μεγάλο Σάββατο

Το έθιμο του Φανού στο βράχο της Θεόπετρας, συνδέεται με το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης. Οι ρίζες του χάνονται στα βάθη του παρελθόντος και αφορούν τόσο στον ερχομό της Άνοιξης και την αναγέννηση της φύσης, όσο και στον ερχομό του Πάσχα. Στις 12:00 τα μεσάνυχτα ανάβουν τη φωτιά στο Φανό. Οι φλόγες του αναγγέλλουν το μεγάλο γεγονός της Χριστιανοσύνης, την Ανάσταση του Κυρίου.

Άγιος Γεώργιος Μαντηλάς

Το έθιμο έχει βαθιές ρίζες στο χρόνο και όπως όλα τα έθιμα, συνοδεύεται από τη δική του μυθοπλασία. Κάθε χρόνο, καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας νέοι του χωριού αναρριχώνται στο βράχο ανεβάζοντας τα καινούρια μαντήλια, τάματα των πιστών, ενώ παράλληλα κατεβάζουν τα παλιά, τα οποίο δίδονται ως ευλογία στους προσκυνητές. Χώρος Εκδήλωσης: Εξωκκλήσι Αγίου Γεωργίου – Καστράκι. Δευτέρα του Πάσχα 06/05/2024. Ώρα: 10:00

Πασχαλόγιορτα

Τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, οι Καλαμπακιώτες συγκεντρώνονται, νωρίς το απόγευμα, στον αύλειο χώρο του Αγίου Δημητρίου και χορεύουν τραγουδώντας Πασχαλινά τραγούδια. Πρώτος σέρνει τον χορό ο Δήμαρχος και ακολουθούν οι πρεσβύτεροι σε ηλικία και οι γυναίκες. Τα Πασχαλόγιορτα, αναβιώνουν από την Πρώτη έως την Τρίτη ημέρα του Πάσχα σε όλα σχεδόν τα χωριά του Δήμου.  Χώρος Εκδήλωσης: Εξωκκλήσι Αγίου Δημητρίου – Πουλιάνα Καλαμπάκας. Ώρα: 17:00.

Κλήδονας

Το έθιμο του Κλήδονα γιορτάζεται κάθε χρόνο παραμονή Πρωτομαγιάς. Οι γυναίκες του χωριού, με τα γκιούμια στολισμένα με λουλούδια, πηγαίνουν στις βρύσες και τα γεμίζουν νερό τραγουδώντας. Στο τέλος καταλήγουν στην πλατεία του χωριού, όπου και χορεύουν. Την ημέρα της Πρωτομαγιάς, χορεύουν πάλι στην πλατεία και το βράδυ πετάνε τα λουλούδια στο ποτάμι. Χώρος Εκδήλωσης: Πλατεία Βασιλικής. Ώρα: 17:00.

Περιφορά Ιερών Εικόνων και Αγίων Λειψάνων

Κάθε χρόνο την Τρίτη ημέρα του Πάσχα γίνεται με συνοδεία η κάθοδος από τις μονές των Μετεώρων ορισμένου αριθμού Αγίων Λειψάνων προς τέλεση λιτανείας και αγιασμού των κατοίκων και των προσκυνητών. Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιείται το έθιμο της περιφοράς των Ιερών Εικόνων και των Αγίων Λειψάνων. Η πομπή ξεκινάει έξω από τον Ιερό Ναό Αγίων Πέτρου και Παύλου και διανύοντας μία μεγάλη διαδρομή μέσα από ανήφορους, ράχες, πλαγιές και δρομάκια τα χωριού καταλήγει στην πλατεία. Στο τέλος γίνεται Αγιασμός και ακολουθεί η προσκύνηση των εικόνων και των λειψάνων. Τρίτη του Πάσχα 07/5/2024. Χώρος Εκδήλωσης: Καστράκι. Ώρα: 10:00 – Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας.

Εορτασμός Πρωτομαγιάς – Πασχαλόγιορτα

Μετά από πολλά χρόνια ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς θα πραγματοποιηθεί σε μια από τις πιο όμορφες τοποθεσίες την Τζέρτση. Κάτοικοι και επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γιορτάσουν την Άνοιξη στην εξοχή και να χορέψουν Πασχαλοτράγουδα, που χορεύονται παραδοσιακά την Τρίτη ημέρα του Πάσχα.

Χώρος Εκδήλωσης: Τζέρτση

Ώρα: 11:00

Βλαχάβεια 2024

Σάββατο 11/05/2024 Αθλοπαιδιές: Ο Δήμος Μετεώρων σε συνεργασία με τον ΣΚΑΜ και τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Παπαθύμιος Βλαχάβας» αναβιώνει την παράδοση των αθλοπαιδιών προς τιμή του Ήρωα Παπαθύμιου Βλαχάβα. Χώρος Εκδήλωσης: Δημοτικό Στάδιο Καλαμπάκας «Βασίλειος Καρακίτσιος». Ώρα: 10:00.

«Παπαθύμιος Βλαχάβας Η ξεχασμένη επανάσταση». Επετειακή ομιλία για τον τοπικό Ήρωα Παπαθύμιο Βλαχάβα από τον ιστορικό κ. Καβαλλιεράκη Στέφανο. Συμμετέχουν τα χορευτικά των πολιτιστικών συλλόγων Βλαχάβας, «Παπαθύμιος Βλαχάβας» και «Παλιοπαναγιά». Χώρος Εκδήλωσης: Πλατεία Ρήγα Φεραίου. Ώρα: 20:00.

Κυριακή 12/05/2024 «Παπαθύμιος Βλαχάβας Ο Φλογερός Επαναστάτης». Χώρος Εκδήλωσης: Προτομή Παπαθύμιου Βλαχάβα Κοινότητα Βλαχάβας | Ώρα: 10:30.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης