Κυριακή 03.12.2023 | Εορτάζουν: Γλυκέριος, Γλυκερός

Ξεκινούν έλεγχοι για τον ΦΠΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ24.05.2019 | 6:05 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Νέα κόλπα φοροδιαφυγής με τον ΦΠΑ μετά και τις αλλαγές τα φαγώσιμα έχουν μεταταχθεί στον μειωμένο συντελεστή ενώ ό,τι πίνεται, παραμένει στο 24%.

Ο συντελεστής ΦΠΑ μειώθηκε από το 24% στο 13% για μια σειρά προϊόντων και εκτός από το αλαλούμ που έχει προκληθεί με τους διαφορετικούς συντελεστές ακόμη και σε προϊόντα της ίδιας κατηγορίας, πολλοί επιχειρηματίες βρήκαν ξανά τρόπο να φοροδιαφύγουν.

Γι’ αυτό και τα κλιμάκια της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σχεδιάζουν να εντείνουν περαιτέρω τους ελέγχους το επόμενο χρονικό διάστημα.

Για παράδειγμα, στις καφετέριες κυρίως ή σε επιχειρήσεις γρήγορου φαγητού, το κόλπο φαίνεται σχετικά εύκολο. Αν ο πελάτης παραγγείλει καφέ, ο οποίος επιβαρύνεται με ΦΠΑ 24%, με την τιμή να παραμένει ίδια σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, για παράδειγμα 1,5 ευρώ, αλλά η ταμειακή εκδώσει απόδειξη με την ένδειξη «γεύμα» ή «διάφορα» και ΦΠΑ 13%, με συνοπτικές διαδικασίες ο συνολικός ΦΠΑ που θα πρέπει να αποδώσει η επιχείρηση περιορίζεται.

Οι έλεγχοι

Έτσι, η ΑΑΔΕ στον ετήσιο προγραμματισμό της έχει ανακοινώσει ότι στο σύνολο των 72.000 προληπτικών ελέγχων, τουλάχιστον 3.000 έλεγχοι στο σύνολο της επικράτειας θα επικεντρωθούν:

– σε επιχειρήσεις κλάδων που παρουσιάζουν μεγάλο φορολογικό κενό στον ΦΠΑ ή/και στο εισόδημα

– σε υπότροπους και παραβάτες μερικών επιτόπιων ελέγχων πρόληψης

– σε επιχειρήσεις που έχουν αιτηθεί επιστροφή φόρων εισοδήματος, ΦΠΑ και ΕΦΚ.

Παράλληλα σχεδιάζονται 6.000 στοχευμένοι μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι από τα τμήματα ελέγχων των ΔΟΥ, τουλάχιστον 11.500 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές ή κλάδους επιτηδευματιών, με υψηλά επίπεδα παραβατικότητας.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης