Τετάρτη 31.05.2023 | Εορτάζουν: Ερμείας, Ερμειάς, Ερμεία, Μάγος, Μάγια

Ξεκινούν οι αιτήσεις στο πρόγραμμα «Μαθητεία»

ΤΟΠΙΚΑ04.06.2019 | 3:02 μμ

Γράφει ο/η

Ελένη Χολέβα

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα

Με ιδιαίτερα υψηλή συμμετοχή αναμένεται η έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος που δίνει τη δυνατότητα επιδοτούμενης πρακτικής άσκησης σε χιλιάδες νέους. Πρόκειται για το πρόγραμμα ΜΑΘΗΤΕΙΑ που ήδη έχει δείξει ιδιαίτερα θετικά δείγματα γραφής και έχει σημαντική στήριξη και από πλευράς των αρχών της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και πολλών ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Για φέτος, θα μπορέσουν να εισαχθούν στο πρόγραμμα, 6.405 μαθητές και μαθήτριες θα εισαχθούν στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ.) Μαθητείας του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), κατά το σχολικό έτος 2019-2020, για να εκπαιδευτούν σε 33 ειδικότητες με ζήτηση στην αγορά εργασίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΟΑΕΔ, δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν οι κάτοχοι τουλάχιστον ενδεικτικού Α’ Τάξης Επαγγελματικών Λυκείων ή Γενικών Λυκείων που έχουν γεννηθεί τα έτη 1996-2003. Οι αιτήσεις υποψηφιότητας υποβάλλονται από τις 18 Ιουνίου 2019 έως τις 30 Αυγούστου 2019 στις γραμματείες των Επαγγελματικών Σχολών του ΟΑΕΔ κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Η επιλογή των μαθητών γίνεται με τον βαθμό του τίτλου σπουδών και με κοινωνικά κριτήρια.

Ο ΟΑΕΔ διευκρινίζει ότι η μαθητεία είναι το σύστημα επαγγελματικής και τεχνικής εκπαίδευσης που συνδυάζει τη θεωρητική και εργαστηριακή εκπαίδευση του μαθητή στο σχολείο με την εκπαίδευση σε πραγματικές συνθήκες εργασίας (on-the-job training). Στόχος είναι να αποκτήσει ο εκπαιδευόμενος νέος τις απαραίτητες θεωρητικές γνώσεις, αλλά και επαγγελματική εμπειρία στην αγορά εργασίας. Στη διάρκεια των σπουδών τους, οι μαθητές των ΕΠΑ.Σ. το πρωί πραγματοποιούν μαθητεία σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα σε θέσεις συναφείς με την ειδικότητά τους, ενώ, το απόγευμα, παρακολουθούν θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα στο σχολείο. Η φοίτηση στις ΕΠΑ.Σ. είναι διετής.

Επίσης, άνοιξε το Portal του ΟΑΕΔ στο οποίο οι ιδιωτικές επιχειρήσεις μπορούν να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους, έως και 6-9-2019, για τη συμμετοχή τους στο επιδοτούμενο πρόγραμμα Μαθητείας των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.).

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Οκτώβριο και θα διαρκέσει περίπου 9 μήνες.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης