Δευτέρα 18.10.2021 | Εορτάζουν: Λουκάς, Λουκία, Λουκίτσα, Μαρίνος

Fund το οποίο εκπροσωπεί πασίγνωστος επιχειρηματίας (στο παρελθόν διετέλεσε και πρόεδρος του ΣΕΒ) έκανε κρούση στον πλέον ίσως ανερχόμενο επιχειρηματία των Τρικάλων για τη συμμετοχή του στην επιχείρησή του

Ξένα funds εισβάλουν στη Θεσσαλία

ΤΟΠΙΚΑ24.09.2018 | 5:53 μμ

Γράφει ο/η

Λάζαρος Μάμαλης

Γράφει ο/η Λάζαρος Μάμαλης

Πριν από μερικές εβδομάδες ένα fund το οποίο εκπροσωπεί πασίγνωστος επιχειρηματίας (στο παρελθόν διετέλεσε και πρόεδρος του ΣΕΒ) έκανε κρούση στον πλέον ίσως ανερχόμενο επιχειρηματία των Τρικάλων για τη συμμετοχή του στην επιχείρησή του. Ζήτησε το 50% των μετοχών χωρίς όμως το management το οποίο θα παρέμεινε στον επιχειρηματία. Το ύψος του τιμήματος για την εξαγορά του 50% ήταν δελεαστικό. Μιάμιση φορά πάνω τον τζίρο της εταιρίας, δηλαδή, κάτι παραπάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Τρικαλινός επιχειρηματίας αρνήθηκε την πρόταση δεδομένου ότι η εταιρεία του είναι από τις πλέον ανερχόμενες στο είδος της, με κέρδη και ένα αναγνωρίσιμο στην Ελλάδα και όχι μόνο πλέον, brand name.

Δεν είναι όμως, η μοναδική περίπτωση τοπικού επιχειρηματία που δέχθηκε δελεαστική πρόταση από  fund. Τον τελευταίο χρόνο (κυρίως το τελευταίο εξάμηνο) μεγάλα funds με κεφάλαια από το εξωτερικό (κυρίως αραβικά και εβραϊκά) διαγκωνίζονται για την εξαγορά ή έστω τη συμμετοχή στη μετοχική σύνθεση κερδοφόρων θεσσαλικών εταιρειών. Κάποια εξ αυτών κατάφεραν μάλιστα να προχωρήσουν σε συμφωνίες με εταιρείες αναλαμβάνοντας, σε ορισμένες περιπτώσεις και το management, όπως στην περίπτωση γνωστής εταιρείας που δραστηριοποιείται στη γειτονική Καρδίτσα.

Η επιμονή τους στη Θεσσαλία, έχει εξήγηση. Τα περισσότερα funds εστιάζουν στον τουρισμό. Η δεύτερη επιλογή τους είναι εταιρείες που με κάποιο τρόπο δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα παράγοντας προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Τέτοιες εταιρείες υπάρχουν στη Θεσσαλία πολλές από τις οποίες, λόγω της κρίσης στο τραπεζικό σύστημα, έχουν την ανάγκη κεφαλαίων. Αυτή την ανάγκη εκμεταλλεύονται τα funds τα οποία επιχειρούν να μπουν δυναμικά στην τοπική οικονομία εξοβελίζοντας παραδοσιακούς επιχειρηματίες  που κατείχαν τη μερίδα του λέοντος της περιφερειακής οικονομίας.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
Nature Spot e-shop