Πέμπτη 08.12.2022 | Εορτάζουν: Πατάπιος

Ξοδεύουν από τα έτοιμα της πανδημίας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ04.11.2022 | 5:58 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον όγκο των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο τους πρώτους οκτώ μήνες του χρόνου επιβεβαιώνουν αυτό που διαπιστώνουμε όλοι στην καθημερινότητά μας: ότι παρά τον πληθωρισμό, τους απαγορευτικούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και την άνοδο των επιτοκίων, ο κόσμος σε μεγάλο βαθμό ταξιδεύει, γεμίζει τις ταβέρνες, ψωνίζει, κυκλοφορεί με το Ι.Χ. του, με λίγα λόγια καταναλώνει όλο και περισσότερο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης όγκου λιανικού εμπορίου αυξήθηκε κατά 4,3% τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους και κατά 4,6% την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου. Όπως επισημαίνει και η Eurobank στο δελτίο της «7 Ημέρες Οικονομία», που κυκλοφόρησε χθες, αυτό σημαίνει ότι «οι δαπάνες των νοικοκυριών για κατανάλωση, τουλάχιστον μέχρι τον Αύγουστο του 2022, παρουσίασαν ανθεκτικότητα στις πληθωριστικές πιέσεις και στην αύξηση της αβεβαιότητας».

Πώς καταφέρνουμε, όμως, να συντηρούμε αυτή την κατανάλωση, εν μέσω ακρίβειας που εξανεμίζει τα πραγματικά εισοδήματα; Η απάντηση των οικονομολόγων είναι ότι η κατανάλωση τροφοδοτήθηκε «από τα έτοιμα». Όπως επισημαίνει και το δελτίο της Eurobank, στην ανθεκτικότητα των δαπανών των νοικοκυριών για κατανάλωση, πέραν των μέτρων στήριξης της κυβέρνησης κατά της ενεργειακής κρίσης, συνέβαλαν σε σημαντικό βαθμό οι συσσωρευμένες αποταμιεύσεις της πανδημίας.

Στην πραγματικότητα, οι αποταμιεύσεις, όπως τις υπολογίζει η ΕΛΣΤΑΤ, ως ποσοστό του διαθέσιμου εισοδήματος, έχουν πλέον περάσει σε αρνητικό έδαφος.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης