Παρασκευή 03.02.2023 | Εορτάζουν: Σταμάτης, Σταμάτιος, Στάμος, Σταμούλης, Σταμέλος, Σταμέλης, Σταμελάς, Σταματία, Μάτα, Ματούλα, Ματίνα, Σταματίνα, Σταμάτα, Σταμέλα, Σταμούλα, Σταματή, Μάτω, Σταματέλλα, Συμεών, Συμεώνης, Σύμος, Συμεωνή, Συμεωνία, Συμεώνα, Σύμη

Υπάρχουν λόγοι και αιτίες που αλλάζουν χέρια επιχειρήσεις

ΤΟΠΙΚΑ21.01.2020 | 7:11 μμ

Γράφει ο/η

Λάζαρος Μάμαλης

Γράφει ο/η Λάζαρος Μάμαλης

Επιχειρήσεις (ακόμη και από εκείνες που θεωρούνται ιστορικές και εμβληματικές) αλλάζουν χέρια. Άλλες ετοιμάζονται να πουληθούν και άλλες αναζητούν αγοραστές. Σύμφωνοι! Η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή. Ωστόσο, συνήθως υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής που λέγεται έλλειψη ρευστότητας.

Ας μην αυταπατόμαστε.  Τράπεζες δεν υπάρχουν με την κυριολεκτική σημασία του όρου. Μπορεί στον τίτλο του να γράφεται στα εγγλέζικα   bank αλλά λειτουργούν ως εισπρακτικές εταιρείες. Προσπαθούν να μαζέψουν από τα δανεικά (και αγύριστα τις περισσότερες φορές) της προ κρίσης περιόδου. Όταν όποιος περνούσε ακόμη και απ’ έξω, έπαιρνε ένα δάνειο για σπίτι, επιχείρηση, μια κάρτα ή και διακοποδάνειο.  Τι έμεινε στις τράπεζες; Τα δάνεια και οι εμπράγματες εξασφαλίσεις συνήθως σε ακίνητα. Απ’ αυτά που περισσεύουν στα χαρτοφυλάκιά τους αλλά αποδεικνύονται επί της ουσίας, άχρηστα για την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Επειδή ακριβώς, δεν υπάρχουν τράπεζες για να παράσχουν τα στοιχειώδη στις επιχειρήσεις (κεφάλαιο κίνησης, αλληλόχρεος λογαριασμός κλπ) αυτές ασφυκτιούν με αποτέλεσμα να καταλήγουν στα χέρια εκείνων που έχουν τη ρευστότητα να τις λειτουργήσουν και γιατί όχι, να τις αναπτύξουν.

Από τη μία λοιπόν, η έλλειψη ρευστότητας και από την άλλη ο  ψηφιακός μετασχηματισμός που διαμορφώνει νέους όρους και προϋποθέσεις στην ευρύτερη οικονομία, δημιουργεί ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις με εκείνες που δεν μπορούν να ακολουθήσουν τις εξελίξεις σε τεχνολογικό και όχι μόνο επίπεδο, να περιθωριοποιούνται και στο τέλος είτε να κλείνουν είτε να μεταβιβάζονται.

Αυτή η νέα πραγματικότητα έχει πολλαπλές οικονομικές, κοινωνικές ακόμη και πολιτικές διαστάσεις οι οποίες θα μας απασχολήσουν στην πορεία.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
ΟΛΥΜΠΟΣ ΠΥΞΙΔΑ