Τρίτη 14.01.2025 | Εορτάζουν: Νίνας, Νίνα

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Υπαρκτός ο κίνδυνος ερημοποίησης της Θεσσαλίας

ΤΟΠΙΚΑ 16.05.2024 | 9:01 πμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Tα σενάρια για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις καλλιέργειες του θεσσαλικού κάμπου είναι δραματικά και τα φαινόμενα αυτοτροφοδοτούμενα και όσοι από τους κρατούντες δεν τα λάβουν σοβαρά υπόψη για να αντιμετωπίσουν τα νέα κλιματικά δεδομένα θα τα βρουν μπροστά τους και μάλιστα στη διάρκεια της θητείας τους, αφού ο χρόνος εκδήλωσής τους είναι πλέον πιο ταχύς και πυκνός.

Αυτό ήταν το κεντρικό συμπέρασμα από την μελέτη που παρουσίασε την Τρίτη στη Λάρισα, από τον πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Ανδρέα Καραμάνο.

Ο κ. Καραμάνος ανέπτυξε τρία σενάρια για τρεις περιοχές τη Φαρκαδόνα, το Σωτήριο και το Ζάππειο και για τρεις αροτραίες καλλιέργειες το βαμβάκι, το σκληρό σιτάρι και το καλαμπόκι. Τα σενάρια αυτά έχουν διαβάθμιση όπως ήπια, μεσαία και ακραία. Στο ακραίο σενάριο η περιοχή του Ζαππείου για παράδειγμα η οποία αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο μέρος των επικλινών καλλιεργούμενων εκτάσεων της Θεσσαλίας και ιδιαίτερα στον άξονα Νίκαιας- Φαρσάλων, οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην ερημοποίηση λόγω της υπογονιμότητας και η κατάσταση μοιάζει μη αναστρέψιμη αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα από τους συλλογικούς φορείς και τους ίδιους τους αγρότες.

Ο κίνδυνος να χαθούν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα από τη γεωργία στη Θεσσαλία είναι ορατός και άμεσος, η υποβοήθηση της γονιμότητας μέσω ψυχανθών και αμειψισποράς αναγκάια όπως και η σωστή άρωση παράλληλα  προς τις ισουψείς, σημείωσε ο εκ των ομιλητών της εκδήλωσης ομότιμος καθηγητής της Γεωπονικής Φάνης Γέμτος.

Η λειψυδρία και η ξηρασία είναι πλέον ορατή και στο θεσσαλικό κάμπο, όπως και η αύξηση της θερμοκρασίας που μπορεί αν οδηγήσει στην απώλεια λόγω της εξατμισοδιαπνοής από την αύξηση της θερμοκρασίας ακόμη και των σιτηρών.

Σε -ότι δε αφορά τις πεδινές και επίπεδες εκτάσεις στο Σωτήριο και τη Φαρκαδόνα τα πράγματα είναι κάπως πιο ευνοϊκά, αλλά το πρόβλημα της διαχείρισης του νερού εξακολουθεί να παραμένει. Και φυσικά όπως ειπώθηκε και από τον πρώην πρόεδρο του ΓΕΕΩΤΕΕ και μέλος της ΕΔΥΘΕ Κώστα Γκούμα το μεγάλο θέμα του δραματικού ελλείμματος των 3 και πλέον δις κυβ, μέτρων νερού λόγω της υπεράντλησής του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα και η λύση είναι η άμεση κατασκευή μεγάλων και μεσαίων φραγμάτων, διαφορετικά θα πρέπει να αποχαιρετήσουμε τον πιο εύφορο κάμπο της χώρας.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης