Τρίτη 17.05.2022 | Εορτάζουν: Ανδρόνικος, Ανδρονίκη, Ιουνία, Γιουνία, Σόλων, Σόλωνας, Σολόχων

Υπέρμαχοι του σχεδίου του Υπουργείου Παιδείας οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

ΤΟΠΙΚΑ13.10.2018 | 4:38 μμ

Γράφει ο/η

Ελένη Χολέβα

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και όσα προβλέπονται στο υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο για το νομό Τρικάλων, φαίνεται ότι μεταφέρεται σταδιακά σε πολιτική διαμάχη με τις δύο πλευρές ΣΥΡΙΖΑ και Τοπική Αυτοδιοίκηση να μη βρίσκουν πλέον σημείο γεφύρωσης και την ζητούμενη χρυσή τομή.

Στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, οι βουλευτές Παναγιώτα Δριτσέλη και Χρήστος Σιμορέλης, παρέθεσαν συνέντευξη Τύπου με το συντονισμό της υπεύθυνης για το τμήμα παιδείας της Νομαρχιακής Επιτροπής κας Ουρανίας Παπαζεύκου και παρόντα τον γραμματέα κ. Σταύρο Νταούλα. Να σημειωθεί ότι ο βουλευτής κ. Σάκης Παπαδόπουλος, δεν μπόρεσε να παραβρεθεί λόγω της υποχρέωσης να βρίσκεται στην Αθήνα για τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.  Στη συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκαν όλα όσα προβλέπονται και επιδιώκονται για τα Τρίκαλα, ενώ δόθηκαν απαντήσεις σε ότι αφορά στην τελευταία συνάντηση του δημάρχου αλλά και εκπροσώπων φορέων της περιοχής που έμελλε τελικώς να μην πραγματοποιηθεί ποτέ.

Συγκεκριμένα, από την πλευρά τους οι δύο βουλευτές, ανέφεραν  σε ότι αφορά το ναυάγιο της συνάντησης και τελικώς της διαβούλευσης με τους τοπικούς φορείς, πως δεν είναι ευθύνη του υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου ο οποίος είχε ενημερώσει ότι στη συνάντηση θα δεχόταν μόνο το δήμαρχο κ. Παπαστεργίου, τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, τον αντιδήμαρχο Παιδείας καθώς και τον κ. Χρ. Λάππα, ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος τελικά δεν κατήλθε καθόλου στην Αθήνα, προβλέποντας τις εξελίξεις.  Παράλληλα, ανέφεραν ότι είχε προγραμματιστεί άλλη συνάντηση με τους φορείς με τους υπεύθυνους για το σχέδιο του νέου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Οι δύο βουλευτές έκαναν λόγο για επικοινωνιακή και λαϊκίστικη πολιτική στάση, ενώ κατέκριναν το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου, κατά το οποίο όπως είπα, παύει κάθε αίτημα διαλόγου  ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Περήφανος ο βουλευτής κ. Σιμορέλης…

Σε αυτή τη «γραμμή» τάχθηκε υπέρ και ο κ. Σιμορέλης, υπεραμυνόμενος το νέο σχέδιο για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας παρά το γεγονός ότι προ ημερών, σε δηλώσεις του υποστήριζε ότι δεν θα ψήφιζε καν το νομοσχέδιο. Ο λόγος, όπως εξήγησε μετά από σχετική ερώτηση, είναι ότι μπήκαν παράμετροι στο σχέδιο, που ικανοποιούν πλήρως τις δικές του προσδοκίες. Οπότε και απέσυρε όποιες ενστάσεις.

Τι προβλέπει τελικά το σχέδιο για τα Τρίκαλα;

Ανακεφαλαιώνοντας, στα Τρίκαλα θα υπάρχει μία Σχολή αυτή των ΣΕΦΑΑ. Στο ΣΕΦΑΑ θα λειτουργούν τα εξής Τμήματα: Τμήμα Διαιτολογίας και Διατροφής όπου προβλέπεται η εισαγωγή 700 φοιτητών. Ξενόγλωσσο Τμήμα Διεθνών Αθλητικών Σπουδών με δυνατότητα  εισαγωγής και φοιτητών από άλλες χώρες. Σύμφωνα με τους βουλευτές ο Υπουργός εγγυήθηκε ότι και διοικητικά το Τμήμα Φυσικοθεραπείας θα μεταφερθεί στα Τρίκαλα.

Επιπρόσθετα, θα λειτουργήσουν δύο Ινστιτούτα, αυτό της Κινησιολογίας και αυτό  των σπουδών που θα αφορούν φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά. Τέλος, καταγράφηκε η πρόθεση να λειτουργήσει τμήμα Φαρμακευτικής χωρίς να δοθεί σαφής χρονικός ορίζοντας.

Από εκεί και πέρα θα λειτουργούν δύο Τμήματα διετών Σπουδών, στα οποία φαίνεται ότι θα φοιτούν απόφοιτοι  των επαγγελματικών λυκείων.

Οι νέες δομές που θα προκύψουν

Για τις ανάγκες του νέου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σύμφωνα πάντα με τους δύο βουλευτές, θα δημιουργηθεί στα Τρίκαλα Κέντρο Αναρρίχησης. Σε συζήτηση τέθηκε και το θέμα ανέγερσης Φοιτητικής Εστίας.

Το μέλλον των φοιτητών στα κατηργημένα ΤΕΙ

Σε ότι αφορά στο μέλλον των σπουδαστών που θα λάβουν πτυχίο από τα ΤΕΙ τα οποία καταργούνται υποβαθμίζοντας μοιραία τον τίτλο σπουδών τους, η κα Δριτσέλη τόνισε ότι αναμένεται σε ενάμιση μήνα νομοσχέδιο αναγνώρισης των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων.

Βιωσιμότητα των νέων τμημάτων…

Σε ότι αφορά στη βιωσιμότητα των νέων τμημάτων ώστε στο μέλλον να μην κινδυνεύουν με υποβάθμιση, αλλά για τα Ινστιτούτα και τις σχολές διετίας, αναφέρθηκε ότι το κόστος της μεταρρύθμισης είναι μεγάλο ωστόσο πόροι υπάρχουν, ενώ οι βουλευτές, δήλωσαν ότι θα στηρίζονται στον προϋπολογισμό του Υπουργείο Παιδείας. Βέβαια, είναι φανερό, ότι επενδύεται ένα μεγάλο μέρος των προσδοκιών  σε ευρωπαϊκά προγράμματα στο κομμάτι της έρευνας, κάτι που έγινε και στο παρελθόν και πληρώθηκε ακριβά… Να σημειωθεί δε ότι για τα μεταπτυχιακά προγράμματα το κόστος είναι θεσμοθετημένο με νόμο από το 2016, που προβλέπει την απαλλαγή από τα δίδακτρα μόλις του 30% των υποψηφίων μεταπτυχιακών σπουδαστών.

Πίσω στα προεκλογικά Τρίκαλα…

Είναι φανερό, ότι πάνω στο νομοσχέδιο για το νέο Πανεπιστήμιο επενδύεται ένα προεκλογικό κλίμα και ένα «ξεκαθάρισμα» σε ότι αφορά στις συνδέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με πιθανούς δημοτικούς συνδυασμούς. Εξάλλου, το αντίστοιχο στίγμα έδωσαν οι βουλευτές λέγοντας ότι ο κ. Παπαστεργίου, απέφυγε να ενημερώσει τους φορείς για τους «κανόνες» της συνάντησης λέγοντας ότι το έκανε «Για να κερδίσει εντυπώσεις και να κάνει μικροπολιτικά επικοινωνιακά παιχνίδια ενόψει εκλογών. Εκτός αν  οι φορείς ήρθαν από μόνοι τους».  Όλα αυτά, ενώ να σημειωθεί ότι προ μηνών, αμφότεροι είχαν μια συνεχή επικοινωνία για το ζήτημα…

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης