Πέμπτη 28.09.2023 | Εορτάζουν: Χαρίτων, Χαρίτωνας, Χαρίτος

ΥΠΕΞ: Απορρίπτονται οι τουρκικές αιτιάσεις για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ07.12.2022 | 5:39 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Απάντηση στις συνεχιζόμενες τουρκικές αιτιάσεις για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου δίνει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων της Άγκυρας με τελευταία αυτή του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος μάλιστα προέβη σε νέες απειλές περί κυριαρχίας των ελληνικών νησιών.

Οι δηλώσεις περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου έχουν απορριφθεί επανειλημμένως στο σύνολό τους διαμηνύει το ελληνικό ΥΠΕΞ παραπέμποντας στις σχετικές επιστολές που έχει αποστείλει στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Στο πλαίσιο αυτό το ΥΠΕΞ επαναβεβαιώνει την απόρριψη των τουρκικών αιτιάσεων και χαρακτηρίζει παντελώς απαράδεκτες τις απειλές πολέμου εκ μέρους της Τουρκίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με δηλώσεις Tούρκων αξιωματούχων περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου έχει ως εξής:

«Οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων περί αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου έχουν απορριφθεί επανειλημμένως στο σύνολο τους με σειρά από επιχειρήματα, τα οποία περιέχονται και στις σχετικές επιστολές που η Ελλάδα έχει αποστείλει στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

»Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών και η αύξηση της έντασης στο Αιγαίο, μέσω απειλών πολέμου, έχουν καταδικασθεί στο σύνολό τους και από τη Διεθνή Κοινότητα.

»Η Ελλάδα σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, για μια ακόμη φορά απορρίπτει εν τω συνόλω τις τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις και χαρακτηρίζει παντελώς απαράδεκτες τις επαναλαμβανόμενες απειλές πολέμου».

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης