Κυριακή 22.05.2022 | Εορτάζουν: Αιμίλιος, Μίλιος, Αιμιλία, Έμυ, Εμιλία, Έμιλυ, Έμμα, Μίλια, Κόδρος, Κόδρα

ΥΠΟΙΚ: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,9% για το 2018

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ06.04.2019 | 12:29 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Πρωτογενές πλεόνασμα 3,9% του ΑΕΠ για το 2018, υπερβαίνοντας το στόχο, προβλέπει το υπουργείο Οικονομικών, ενώ παράλληλα προαναγγέλλει την πρόωρη εξόφληση μέρους από το δάνειο του ΔΝΤ, αυτού με το υψηλό επιτόκιο στο επίπεδο του 5%.

Σύμφωνα με το Οικονομικό Δελτίο που εκδίδει το υπουργείο, εκτιμάται ότι πέρυσι υπήρξε υπέρβαση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα Γενικής Κυβέρνησης με βάση τους όρους της ενισχυμένης εποπτείας, καθώς αυτό διαμορφώθηκε στο 3,9% του ΑΕΠ, παραπέμπει, ωστόσο, στις επίσημες ανακοινώσεις της Eurostat, στις 23 Απριλίου.

Εάν η εκτίμηση αυτή επαληθευτεί, θα υπάρξει για τέταρτο διαδοχικό έτος υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων που είχαν τεθεί.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο οικονομικό δελτίο, το πρωτογενές πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης αναμένεται να κινηθεί στη ζώνη του 3,9% του ΑΕΠ, με όρους ενισχυμένης εποπτείας, ξεπερνώντας για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά τους δημοσιονομικούς στόχους. Οι επίσημες ανακοινώσεις της Eurostat αναμένεται να δημοσιευθούν στις 23 Απριλίου.

Σχετικά με την προεξόφληση τμήματος του δανείου του ΔΝΤ, στο Δελτίο επισημαίνεται πως «πρόθεση των αρχών είναι να χρησιμοποιήσουν μέρος των ταμειακών διαθεσίμων που έχουν συσσωρευτεί εξαιτίας της δημοσιονομικής υπεραπόδοσης τα τελευταία τέσσερα χρόνια για την πρόωρη αποπληρωμή του πλέον ακριβού τμήματος του δανεισμού του Δημοσίου στον επίσημο τομέα».

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης