Τετάρτη 28.07.2021 | Εορτάζουν: Ακάκιος, Κάχι, Κάκι, Αυξέντιος, Αυξέντης, Αυξεντία, Αυξεντούλα, Δρόσος, Δροσίδα, Δροσούλα, Δροσία, Δρόσω, Δροσοσταλία, Δροσοσταλίδα, Δροσίς, Τίμων, Τίμος, Τιμόνα, Τιμόνη, Τίμα, Χρυσοβαλάντης, Βαλάντης, Βαλάντος, Χρυσοβαλάντος, Χρυσοβαλάντω, Χρυσοβαλάντου, Χρυσοβαλαντία, Βαλάντα, Βαλάντω

Υπόθεση απάτης με τροποποιητικές δηλώσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ14.08.2018 | 12:02 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Παρίσταναν τους ευεργέτες του κράτους για να το …κλέβουν. Υπόθεση σκανδαλώδους απάτης με φοροτεχνικούς που υποβάλλοντας τροποποιητικές δηλώσεις εισέπρατταν εκατομμύρια επιστροφών φόρου επικαλούμενοι δωρεές για τη μείωση του δημόσιου χρέους αποκάλυψε η Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος και το ΣΔΟΕ.

Το λαβράκι από την πλευρά του ΣΔΟΕ βγήκε αφού μελέτησαν δεκάδες τροποποιητικές δηλώσεις προηγούμενων ετών οι οποίες οδηγούσαν σε επιστροφές φόρου 5 εκατ. ευρώ.

Οι έρευνες, που ξεκίνησαν μετά από εισαγγελική παραγγελία, αφορούν τουλάχιστον 100 υποθέσεις, αλλά οι αρμόδιες αρχές εκτιμούν ότι υπάρχουν και άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις που αφορούν μικρότερα ποσά.

Το κόλπο στήθηκε ως εξής: Οι φοροτεχνικοί εκμεταλλευόμενοι μια «τρύπα» στο σύστημα του Taxis και συγκεκριμένα το γεγονός πως οι κωδικοί για τη δήλωση των τόκων καταθέσεων είναι «ανοιχτοί» και μπορούν να τροποποιηθούν από τους φορολογουμένους, ανεξάρτητα από τα δεδομένα που έχουν στείλει στην εφορία οι τράπεζες, οι δύο φοροτεχνικοί δήλωναν υπέρογκα ποσά ως τόκους καταθέσεων και στη συνεχεία δήλωναν ότι κάνουν δωρεά στο λογαριασμό αλληλεγγύης για την απόσβεση του δημοσίου χρέους.

Στις δωρεές αυτές υπολογιζόταν έκπτωση φόρου 20% και τα ποσά της επιστροφής έμπαιναν στους λογαριασμούς των φοροτεχνικών.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
Nature Spot e-shop