Δευτέρα 05.06.2023 | Εορτάζουν: Δωρόθεος, Δωροθέα, Πλούταρχος, Κύνθια, Κυνθία, Απόλλωνας, Απόλλων, Νίκανδρος, Νικανδρία, Νίκη, Σεληνιάς, Σελήνος, Σελήνιος, Σεληνιάδα, Σεληνία, Σελήνη, Σελήνα

Υψηλά το κόστος δανεισμού

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ20.03.2023 | 6:45 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια αλλά και σε σύγκριση με τις λοιπές χώρες της Ευρωζώνης είναι το κόστος δανεισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις, με την επιβάρυνση να γίνεται ακόμη μεγαλύτερη δεδομένης της συνεχούς αύξησης των επιτοκίων δανεισμού, συμπεριλαμβανομένης αυτής που ανακοίνωσε προχθές η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο εξελίξεων στη βιομηχανία, το οποίο εκπονεί το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) σε συνεργασία με την Πρωτοβουλία «Ελληνική Παραγωγή – Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη», το μέσο κόστος νέου δανεισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις αυξήθηκε περαιτέρω τον Ιανουάριο, στο 5,1%, το οποίο αποτελεί υψηλό εξαετίας. Με βάση το παραπάνω, η απόκλιση από το μέσο κόστος δανεισμού επιχειρήσεων της Ευρωζώνης και τον «Νότο» της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε σε 143 (από 125 τον Δεκέμβριο) και 78 (από 88) μονάδες βάσης, αντιστοίχως.

Το υψηλότερο κόστος δανεισμού, πάντως, δεν απέτρεψε την υλοποίηση επενδύσεων από τις ελληνικές επιχειρήσεις. Κατά το δ΄ τρίμηνο του 2022 οι πάγιες επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 14,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021, από αύξηση 8,3% το γ΄ τρίμηνο. Η αύξηση αυτή προήλθε κυρίως από την ενίσχυση των επενδύσεων στις κατασκευές (+44,5% από +15,9%), ενώ μικρότερη ήταν η ενίσχυση στις λοιπές επενδύσεις (μεταφορικός εξοπλισμός, αγροτικά μηχανήματα, πνευματικά δικαιώματα κ.ά.) και συγκεκριμένα κατά 27,1%. Μείωση, από την άλλη, κατά 4,3%, καταγράφηκε στις επενδύσεις για μηχανολογικό εξοπλισμό καθώς και στις επενδύσεις για εξοπλισμό τεχνολογίας. Το 2022, χρονιά σημαντικής διεύρυνσης του εμπορικού ελλείμματος, χαρακτηρίστηκε από σημαντική αύξηση ειδικά του εμπορικού ελλείμματος στα βιομηχανικά προϊόντα, στοιχείο που επιβεβαιώνει τη μεγάλη εξάρτηση της Ελλάδας από εισαγόμενα προϊόντα, όταν δεν πρόκειται για αγροτικά προϊόντα.

Τον Δεκέμβριο του 2022 οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων διαμορφώθηκαν σε 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ, αυξημένες κατά 29,6% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2021.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης