Τετάρτη 27.09.2023 | Εορτάζουν: Ακυλίνα, Ακυλίνη, Ακυλήνη, Επίχαρις, Επιχάρια, Ζήνων, Καλλίστρατος, Καλλιστράτης, Καλλιστράτη

Υψηλό διετίας στον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης, σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ04.07.2023 | 5:21 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Στις 110,1 μονάδες διαμορφώνεται ο δείκτης οικονομικού κλίματος, σύμφωνα με το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Τον Μάιο ο συγκεκριμένος δείκτης ήταν στις 108,2 μονάδες.

Σε επίπεδο επιχειρήσεων, η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της ενίσχυσης των προσδοκιών στη Βιομηχανία και τις Υπηρεσίες αφού στο Λιανικό Εμπόριο σημειώνεται μικρή κάμψη, ενώ στις Κατασκευές υπάρχει μεγαλύτερη υποχώρηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η βελτίωση του κλίματος τροφοδοτείται περισσότερο από την ιδιαίτερα σημαντική ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Μάλιστα, αυτή φτάνει στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων δύο ετών.

Συνολικά, ο δείκτης κλίματος κινείται από την αρχή του έτους σε υψηλά επίπεδα, πολύ υψηλότερα από πέρυσι. Στον αντίποδα, οι σχετικοί δείκτες στην ΕΕ και την Ευρωζώνη υποχώρησαν σημαντικά τον Μάιο και επιδεινώθηκαν περαιτέρω τον Ιούνιο.

Να υπογραμμίσουμε ότι το σύνολο της έρευνας στα νοικοκυριά και ένα μεγάλο μέρος της έρευνας στις επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκε πριν τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Ωστόσο, αυτή η έρευνα φαίνεται να αντανακλά και ενσωματώνει, πλέον, το αποτέλεσμα των πρώτων χρονικά εκλογών που προηγήθηκαν.

Επίσης, στο επόμενο διάστημα κορυφώνεται η τουριστική περίοδος που, όπως έχει διαπιστωθεί από το παρελθόν, τροφοδοτεί με θετική δυναμική αρκετούς κλάδους της οικονομίας άμεσα ή έμμεσα, με την προϋπόθεση αυτή να κινείται ικανοποιητικά.

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις αναμένουν τις προγραμματικές δηλώσεις αλλά και τις πρακτικές κινήσεις της νέας κυβέρνησης σε κάθε επίπεδο.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης