Κυριακή 29.01.2023 | Εορτάζουν: Βαρσιμαίος, Βαρσάμης, Βαρσαμία, Βαρσάμω, Βαλσάμω, Βαλσαμία

Ζάεφ: Θα συζητήσουμε ουσιώδη ζητήματα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ12.06.2018 | 4:26 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Την προσδοκία του ότι στη σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα θα κλείσουν όλες οι πτυχές και θα επιτευχθεί συμφωνία στο θέμα του ονόματος, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων MIA.

«Χθες είχαμε πραγματικά ποιοτική πρόοδο στις συνομιλίες. Ελπίζω ότι σήμερα θα μπορέσουμε να ανακοινώσουμε κάτι καλό στην κοινή γνώμη. Είπα ότι είμαι αισιόδοξος και ότι είναι δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία, αλλά σήμερα έχουμε μία ακόμα ουσιαστική συνομιλία που κατά τη γνώμη μου είναι πολύ σημαντική. Ελπίζω ότι θα κλείσουμε όλες τις πτυχές, εκπληρώνοντας τις προσδοκίες των δύο πλευρών», υπογράμμισε ο κ. Ζάεφ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Σημείωσε δε ότι η τελική λύση επίλυση του ονοματολογικού ενδιαφέρει τόσο τους δύο πρωθυπουργούς, τις δύο κυβερνήσεις και τους υπουργούς Εξωτερικών, αλλά και την τεράστια πλειονότητα των πολιτών και στις δύο χώρες.

Οσον αφορά το αν ενδεχόμενη συμφωνία πρόκειται να επικυρωθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στις Πρέσπες, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός ανέφερε:

«Αν σήμερα συμβεί, πρώτα ο Θεός, και έχουμε συμφωνία, αμέσως θα ανακοινώσουμε όλες τις λεπτομέρειες και πιστεύω ότι αν υπάρξει συμφωνία θα πρέπει να φτιάξουμε την ατζέντα. Για την Πρέσπα γνωρίζουμε επειδή ήταν επιθυμία εδώ και πολύ καιρό να γίνει εκεί μία συνάντηση, ακόμα και στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, θα ήθελα να πάμε βήμα-βήμα, να δούμε πρώτα αν θα υπάρξει συμφωνία. Αν υπάρξει, αμέσως θα συμφωνήσουμε τις ατζέντες της ανακοίνωσης και της ενημέρωσης των πολιτικών παραγόντων στο εσωτερικό, καθώς και σε σχέση με την ενδεχόμενη υπογραφή».

Ο κ. Ζάεφ απέφυγε να εισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με τα πιθανά ονόματα, διευκρινίζοντας ότι η κοινή γνώμη θα ενημερωθεί για όλες της λεπτομέρειες της συμφωνίας μόλις αυτή επιτευχθεί. «Severna, Gorna, Nova, Vardarska… Πολλά ονόματα ήταν στο τραπέζι, γνωρίζετε τις προτάσεις του Nίμιτς. Θα ήθελα να περιμένω μέχρι το τέλος για να το ανακοινώσω, επειδή πραγματικά δεν έχουμε ακόμα συμφωνία. Ελπίζω ότι θα έχουμε πολύ σύντομα. Αμέσως μόλις έχουμε συμφωνία, θα ανακοινώσουμε όλες τις λεπτομέρειές της», επισήμανε.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
ΟΛΥΜΠΟΣ ΠΥΞΙΔΑ